Magazin

Hidratacija i trening: Zašto treba da pijemo čokoladno mleko kad vežbamo

Ukoliko vežbate, jasno vam je koliko je hidratacija važna. Najčešće posežemo za vodom tokom vežbanja, ali stručnjaci napominju da je neophodno da pijemo tečnost i to ne samo za vreme treninga, nego i pre njega. Takođe ističu da postoje situacije kada za hidrataciju samo voda nije dovoljna, nego nas jedino čokoladno mleko "vraća u život".
Hidratacija i trening: Zašto treba da pijemo čokoladno mleko kad vežbamo© @ senivpetro/freepik

Čak 60 odsto našeg tela se sastoji od vode, a kada vežbamo, možemo je prilično izgubiti. Voda pomaže u funkcionisanju zglobova i tkiva, reguliše telesnu temperaturu i prenosi hranljive materije a unošenje tečnosti je jedna od najznačajnijih stvari kada je organizam izložem naporu.

Iako je voda najčešći izbor da se hidriramo, stručnjaci napominju da nije loše da razmislimo i o drugim korisnim napicima posebno ako nam je aktivnost intenzivnija:

"Ako spadate u grupu prosečnih osoba, voda za vreme, a i posle treninga je sasvim dobra opcija", kaže Nensi Klark, nutricionista.

Ipak, ako je naš trening zahtevniji i provodimo više sati vežbajući, treba da razmislimo o drugim pićima, kao što je čokoladno mleko:

"Čokoladno mleko ima natrijum i kalcijum, koje gubimo kada se znojimo. Takođe ima ugljene hidrate za dopunu "goriva" i energiju, a protein takođe pomaže da se "poprave" bilo kakva oštećenja", kaže Klark, a prenosi Helt.

Pored mleka i vode, kokosova voda je sasvim prihvatljiva opcija.

Koliko treba vode ili tečnosti da pijemo kada treniramo

Studija objavljena u Džurnal of Internešonal Sosajeti ističe da je redovno uzimanje tečnosti tokom treninga obavezno. Količina se određuje u odnosu na nekoliko faktora, uključujući koliko se znojimo, u kojoj odeći treniramo, dužini i intenzitetu treninga. Trebalo bi da počne sa 0,4 do 0,8 litara tečnosti po satu za prosečan intenzitet vežbanja. Naravno, ako je intenzivniji trening, potrebno je više tečnosti, kao i ako vežbamo u toplim ili vlažnim uslovima.

Takođe, nutricionista Klark je preporučila da pijemo tečnost pre nego što počnemo da vežbamo, posebno ako radimo nešto što zahteva mnogo izdržljivosti.

Koji su rizici dehidracije

Mnogi problemi mogu nastati zbog toga što nismo uneli dovoljno vode - glavobolja, grčevi u mišićima, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, umor.

"Ako ne pijemo dovoljno vode, onda krv postaje gušća, a srce mora da radi više, što znači da se i više umaramo", primetila je Klark.

Trening i hrana 

Stručnjaci kažu da hrana tokom vežbanja nije uvek neophodna, jer može da izazove mučnine. Ipak, za one koji rade vežbe jačeg intenziteta ili na primer imaju duže treninge, određeni kalorijski unos pomaže da prođu treniraju bez umora ili nedostatka energije - tečnost, elektroliti i ugljeni hidrati su neophodni. 

image