Magazin

Dama sa iznenađenjem: Šta krije babuška, kultna ruska igračka i glavni simbol te zemlje

Od 19. veka pa sve do danas, babuške, ili kako se one u Rusiji nazivaju matrjoške, jedan su od glavnih simbola najveće zemlje na svetu. Neobičnog izgleda i napravljene od drveta, babuške oslikavaju pravi "ruski stil", čuvajući tradiciju zemlje i njeno kulturno nasleđe. Kako su nastale kultne igračke, da li su sve iste ili se mogu razlikovati i gde su sve putovale po belom svetu?
Dama sa iznenađenjem: Šta krije babuška, kultna ruska igračka i glavni simbol te zemlje© Canva / aozora1

Zajedno sa tuljskim medenjakom, hohlamom i borščem, babuška, ili kako se ona originalno naziva "matrjoška" jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rusije. Njena istorija datira još sa kraja 19. veka, a životni vek je pun zanimljivosti i avantura.

Kako su se pojavile prve babuške

Prve babuške pojavile su se još 1890-ih godina, kada je u Rusiji bio veoma popularan "ruski stil", a posuđe, predmeti enterijera, nakit, odeća i igračke stilizovali korišćenjem prepoznatljivih dezena. "Ocem" babuške u ruskoj istoriji smatra se Sergej Maljutin, koji je bio zaposlen u fabrici koja se bavila proizvodnjom drvenih igračaka i narodnim nošnjama.

Postoji nekoliko verzija o tome kako je nastala ideja za stvaranje kultne ruske igračke: prema jednoj od njih, umetniku Maljutinu je inspiraciju donela supruga vlasnika fabrike, Jelisaveta, koja se sa putovanja u Japan vratila sa nekoliko igračaka koje su bile naslagane jedna u drugu. Druga verzija, pak, kaže da je Maljutin pronašao prototip igračke u Muzeju rukotvorina, na osnovu koje je drvorezac izrezao babušku i još sedam, manjih igračaka, koje su se slagale jedna u drugu. Ubrzo se proizvodnja babuški proširila na celu Rusiju, a majstori iz različitih regiona usavršavali su kako proces izrade svojih igračaka, tako i tehnike oslikavanja i ukrašavanja, čineći svaku od njih jedinstvenom i prepoznatljivom.

Simbol tradicionalne ruske porodice

Prva napravljena matrjoška bila je sačinjena od osam zasebnih delova - najveća je bila ženska figura odevena u svečane odore, dok je naredna, za nijansu manja, predstavljala njenog momka. Dalje su se nizale sve manje i manje, da bi na onoj poslednjoj i najmanjoj bila prikazana beba u pelenama. Na taj način, matrjoška je bila simbol majčinstva, a njen lik - epitet za tradicionalnu rusku višečlanu porodicu. Čak je i sam naziv kultne igračke potekao od imena "Matrjona", čiji su latinski koreni ukazivali na to da je ona majka.

Pregršt oblika i motiva babuški

Proizvođači kultnih igračaka ubrzo su počeli da izlaze iz okvira tradicionalnog oblika babuške i potpuno su se prepustili isprobavanju drugih materijala, oblika i motiva, a ovakva kreativnost je za kratko vreme iznedrila brojna remek-dela. Tako je na primer 1912. godine, na stogodišnjicu Otadžbinskog rata, izrađena serija lutaka inspirisana vojskovođama Kutuzovim i Napoleonom. U svakoj od njih nalazile su se i manje igračke sa likovima ruskih i francuskih generala i vojnika koji su učestvovali u bitkama na frontu.

Još jedan biser kada su babuške u pitanju je minijaturna verzija igračke od mamutove kosti. Danas se ona čuva u Tomskom muzeju slovenske mitologije, a eksponat se ne može videti golim okom, već samo uz pomoć mikroskopa. Njena sušta suprotnost, najveća od svih babuški, visoka je čak 1,5 metara i prečnika 75 centimetara.

Ruske babuške na svetskoj turneji

Kada su se tek pojavile, matrjoške su uhvatile sam pik popularizacije nacionalne tradicije, a njihova slava se prvi put vinula u nebesa kada je organizovana turneja ruskih baletskih i operskih igrača - tada su umetnici, kako bi podstakli rusku modu i "ruski stil" demonstrirali i babuške, koje su odmah prihvaćene kao simbol zemlje.

Čim je postala popularna, babuška je počela i da putuje, a već 1900. godine je bila i jedan od eksponata na svetskoj izložbi rukotvorina koja se održavala u francuskoj prestonici. Početkom 20. veka, kultne igračke su nastavile svoju svetsku turneju, posećujući raznorazne bazare i izložbe u Velikoj Britaniji, kao i širom Nemačke, Grčke i Turske.

image