Kada je pravo vreme za bebu

Uloga roditelja obično ne bira vreme, ali je bolje postati roditelj u nekim godinama nego u drugim periodima života. Zato su mnogi u dilemi kada je idelano vreme da postanemo roditelji - da li je to u dvadestim, kad smo u punoj snazi i kada za nas radi priroda, u tridesetim kada nam je sve "taman" ili pak u četrdesetim kad je, kako mnogi kažu "krajnje vreme".

Dolazak bebe na svet jedan je od najlepših događa u životu. Sa malim bićem se menja i naš život koji često podredimo detetu. Mnogi smatraju da je u tridesetim godinama pravo vreme da imamo dete, jer su nam se sve kockice složile - imamo posao, uzeli smo stan, već smo dovoljno dugo sa partnerom. 

Dakle, kada je savršena decenija da imamo bebu? Sudeći po podacima, to su tridesete - ako želimo da uzmemo u obzir i biologiju i finansijsku stabilnost, piše Telegraf Jukej.

Dvadesete

Mnoge svetske statistike kažu da se sve manje žena odlučuje da ima decu u dvadesetim godinama, iako je biologija na njihovoj strani. Istraživanja pokazuju da žene, mlađe od 30 godina, koje pokušavaju da zatrudne i zdrave su imaju 85 posto šanse da to urade u roku od jedne godine; ova statistika opada na 44 procenta do 40. godine. Trudnoća između 20. i 25. godine je idealno vreme za rađanje deteta po svim medicinskim aspektima.

"Vrhunac plodnosti za žene je oko sredine dvadesetih godina. Kada je u pitanju plodnost sa tretmanima vantelesne oplodnje, uviđamo lošije rezultate nakon sredine tridesetih godina kod žena. Genetski kvalitet počinje da bude ugrožen, što znači da je veća verovatnoća za abnormalnosti", kaže Cezar Diaz-Gasija, konsultant za reproduktivnu medicinu na Londonskoj klinici za plodnost u bolnici u Portlandu.

Nauka kaže jedno i tu nema dileme. Ipak, rađanje u dvadesetim može da utiče na karijeru i dugoročne prihode. Studija spovedena u Danskoj govori da su mlađe mama "stajale" lošije finansijski - žene koje su imale 31 ili više godina kada su rodile svoju prvu bebu imale su veći životni prihod od žena koje su rodile bebu pre 31. godine. Ispitivanje otkriva da rađanje bebe pre 25. godine može da ima negativan uticaj, tako što smanjuje životnu zaradu žene.

Tridesete

U tridesetim godina, dolazi do jasnog pomaka - plata postaje veća, gradi se stabilnija karijera, ostvaruje se veza. Ovi momenti dosta utiču na to da se žene najčešće u ovom peridu odlučuju da imaju bebu. Mnoge statistike ukazuju na to da su rane tridesete u finansijskom smislu "najslađe mesto u životu", a šansa da žena zatrudni su i dalje je velike.

Žena od 30 godina ima nešto manje šanse da zatrudni nego u kasnim dvadesetim, ali je i dalje taj procenat visok: 75 odsto su šanse da u roku od jedne godine ostane trudna, a taj procenat pada na 66 odsto sa povećenjem godina.

Četrdesete i pedesete

Broj žena koje su po prvi put rodile u četrdesetim godinama porastao je poslednjih godina. Statistika govori da se jedan od 25 porođaja u Velikoj Britaniji dogodi kod žena od 40 i više godina. Iako su žene tada najčešće ostvarene u svakom segmentu, šanse da zatrudni su dosta manje i smanjuju se svakog meseca za čak 5 odsto. A što se tiče začeća prirodnim putem u dobi od 50 i više godina šanse su izuzetno male.