Magazin

Otvara se restoran Džejmija Olivera u Beogradu

Ukoliko ste ljubitelj lika i dela kuvara Džejmi Olivera, imaćete razlog za radovanje. Naime, restoran iz njegovog lanca "Džejmiz Italijan" biće uskoro otvoren u Beogradu, a kako se navodi, objekat će se nalaziti u naselju Beograd na vodi. Mnogi već sada nestrpljenjem čekaju da probaju italijanske specijalitet koji nastaju pod "režijom" ovog britanskog kulinarskog maestra.
Otvara se restoran Džejmija Olivera u BeograduGetty © Gareth Cattermole / Staff

Džejmi Oliver se proslavio TV emisijama u kojima je pripremao obroke na brz i jednostavan način. Kako to biva, sa slavom su krenuli i drugi poslovi, a jedan od njih je upravo lanac poznat kao "Džejmiz Italijan"(Jamie's italian). Restorani su se nizali u Velikoj Britaniji, Brazilu, Portugaliji, Mađarskoj, Kipru, Indiji, Kataru, Saudijskoj Arabiji, a sada je red došao i na našu zemlju.

Na zvaničnom sajtu beogradskog restorana otkriveno je da će se nalaziti u Hercegovačkoj ulici, a povodom otvaranja, budućim posetiocima je poručeno:

"Ponosan sam na "Džejmiz Italijan". Naš sjajan tim je kao velika porodica - brinuće se o vama dok uživate u ukusnoj hrani, pripremljenoj od izvrsno odabranih namirnica. Odlična hrana, vrhunska energija i prelep ambijent", izjava je slavnog kuvara koja stoji na zvaničnom sajtu restorana.

Interesovanje za Srbiju postoji već neko vreme

Pre nekog vrema Džejmi je "poslao" svoje izaslanike u Srbiju koji su uživali u jelima beogradskih kafana i noćnom životu. Tada je rečeno na njegovom blogu da "Srbi kao narod poštuju tradiciju" i da se "drže tri obroka dnevno". Istaknuto je da je u našoj kuhinji ključno meso i da ga ima u skoro svim jelima. Naravno da su spomenuti i rakija i pivo.

Tokom svoje karijere, Džejmi se susretao sa mnogim izazovima

Jedan od većih udara koje je osetio kao preduzetink dogodio se 2017. kada je zatvoreno nekoliko restorana iz pomenutog lanca u Velikoj Britaniji. Kao razlozi navedena su poskupljenja namirnica za italijanska jela koja priprema, do kojih je došlo posle Bregzita. Takođe, osim poskupljenja sastojaka drugi razlozi su bili trošak za obuku zaposlenih, kao i pad posećenosti.

Takođe, kompanija "Džejmi Oliver Restoran Grup" u je maju 2019. godine podnela zahtev za stečaj, a tada je firma bila u minusu od 71,5 miliona funti. U tom periodu, kako su mediji prenosili, više od 1.000 ljudi ostalo je bez radnog mesta. 

Kao krivac poslovnog kraha kulinarske zvezde spominjala se prepunjenost restoranima širom Britanije, pri čemu su dominirali lanci italijanskih restorana i burger barova. Tada, od 25 zatvorenih Oliverovih restorana, njih 23 bila su upravo italijanski. 

Mladić u farmerkama razbarušene kose za šporetom

Džejmi Oliver (45) je stekao slavu sa samo 23 godine, kada je na TV lansirana emisija "Goli šef". Mnogi ga iz tog vrema pamte kao "mladića u farmerkama razbarušene kose za šporetom". 

Iskoristio je popularnost i usmerio je na popularizaciju zdrave ishrane mladih i pripremu organske hrane u školskim kantinama u Velikoj Britaniji.

Napisao je više knjiga od kojih su mnogi bestseleri, a pisao je kolumne u Tajmsu i časopisu Dži kju.

U podkastu "Ponovo mlad" otkrio je da ako bi dobio priliku da promeni nešto u svom životu bilo bi to da bi "pre bi izabrao anonimnost nego slavu. Naglasio je da bi u tom slučaju "otvorio pab i imao normalan život i bio bi svestan da je anonimnost najveći poklon".

image