Magazin

Idete na put i nosite hranu? Ove namirnice okrepljuju, a manje se kvare

Prilikom spremanja za put, naročito ukoliko se ide kolima, priprema hrane je nezaobilazna rutina. Ali, koje namirnice je najbolje poneti sa sobom ukoliko nam je potrebna okrepljujuća, a manje kvarljiva hrana i piće?
Idete na put i nosite hranu? Ove namirnice okrepljuju, a manje se kvare© Canva / Anastasiia Nurullina

Iako je zvanična sezona godišnjih odmora već pri kraju, oni koji vole putovanja na daleke destinacije, ili aktivan odmor u Evropskim zemljama koji je edukativnog karaktera, svoje pasoše tek vade iz ladica. Na ovakvim putovanjima, do kojih sam put može trajati i po nekoliko desetina sati, veoma je važno imati i neku užinu. Ipak, treba voditi računa da namirnice koje ponesemo budu ne samo nutritivno bogate i okrepljujuće, već i manje kvarljive, kako nam trovanje hranom ne bi pokvarilo odmor.

Čvrsto voće i povrće

Čvrsto voće i povrće su idealni saputnici bilo da putujete avionom, vozom ili kolima, budući da najčešće ne zahtevaju posebnu termičku pripremu. Ukoliko vam je potrebna nutritivno bogata užina, zalogajčići crvene paprike (šilje ili babure), krastavca i šargarepe biće sjajan izbor koji ne samo da će utoliti glad (jer su bogate celulozom), već će i dodatno hidrirati organizam i sprečiti njegovi dehidrataciju. Banane, pomorandže, mandarine, šljive i maline su takođe odlične kada su nutritivne vrednosti u pitanju, ali su zahtevnije za transport i konzumaciju jer se mogu zgnječiti, a vi ostati bez užine kojoj ste se tako nadali. Rešenje bi moglo biti pakovanje u posebne činijice za put, ukoliko vam prostor u prtljagu dozvoljava.

Koštunjavo voće i semenke

Koštunjavo voće, poput lešnika, badema, pistaća i indijskog oraha, kao i semenke suncokreta ili bundeve su takođe odlične za putovanje. Bogate su kako celulozom, tako i proteinima koji su jedan od tri najvažnija maktonutrijenta. Ove namirnice mogu da se čuvaju van frižidera, pa su zato i jedan od najboljih izbora kada je u pitanju dugo putovanje. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira koštunjavog voća i semenki jeste da one ne budu sa dodatkom soli, kako ne biste ožedneli nakon 10 minuta.

Sušeno voće

Suve kajsije, suvo grožđe i drugo sušeno voće takođe se nalazi na spisku namirnica koje su idealni saputnici na putovanjima. Ove namirnice su bogate glukozom, jednostavnih šećera i ugljenih hidrata, te će vašem organizmu dati neophodnu dozu energije za putovanje. Međutim, kao što kod koštunjavog voća i semenki treba izbegavati one sa dodatkom soli, tako i kod sušenog voća treba obratiti pažnju na to da ono ne bude kojim slučajem i kandirano, kako vas ne bi savladala žeđ.

Kefir i jogurt u tetrapaku

Iako zvuči neverovatno, kefir i jogurt takođe mogu biti odlični za putovanje, ali samo ukoliko se nalaze u tetrapaku - ovakvo pakovanje će duže sačuvati svežinu namirnica od ambalaža poput plastične čaše ili flašice. Pored toga, i kefir i jogurt su bogati belančevinama i kalcijumom, koji vam mogu pomoći u regulaciji apetita.

Proteinske čokoladice i štapići sa cerealijama

Proteinske čokoladice su, kako im i samo ime kaže, veoma bogate proteinima, te će vam nakon užine pružiti osećaj sitosti narednih nekoliko sati. Osim toga, i štapići i pločice sa raznim vrstama cerealija i semenki će biti dobra varijanta kada je potrebno prezalogajiti "s nogu", dok čekate presedanje na aerodromu ili prelazak graničnog prelaza automobilom. Ove grickalice su bogate i vlaknima, a uz to su i najbolja moguća zamena za čipseve i drugu prerađenu hranu.

Flaširana voda

Poslednja, ali ne manje važna (a možda čak i važnija od hrane) jeste flaširana voda, koja je u svakodnevnom životu od vitalnog značaja, a naročito prilikom putovanja. Ukoliko je organizam dehidriran, zamaraćete se brže, a sposobnost fokusiranja će vam sasvim sigurno opasti, što nikako nije preporučljivo kada putujete, a naročito ukoliko ste za volanom automobila. Pored toga, kada je nivo hidratacije nizak, postajete i razdražljiviji, što vam može itekako uticati na kvalitet odmora.

Šta nikako nije preporučljivo nositi na putovanje

Slatki i gazirani napici nisu preporučljivi ni u svakodnevnoj ishrani, a pogotovo na putovanju, kada je organizam pod većim opterećenjem zbog dugih letova, presedanja i promena vremenskih zona. Najbolji način da utolite žeđ jeste voda, a ukoliko osetite žudnju za napitkom sa ukusom, bolje odaberite čaj, kafu ili neki ceđeni sok. Na "zabranjenoj" listi nalaze se i krofne, kolači i druge namirnice koje sadrže visok nivo šećera, kao i prerađena, slana hrana poput čipsa, hot-dogova, mini-burgera i slično.

image