Magazin

Zaboravljena egipatska kraljica: Ko je moćna žena za koju se smatra da je vladala pre 5 hiljada godina

Novo otkriće vina starog 5 hiljada godina u drevnoj egipatskoj grobnici je dovelo arheologe do iznenađujućeg zaključka. Pored toga što predmeti i vino iz grobnice kraljice Merneite ukazuju da su drevni narodi imala znanja o pravljenju vina, takođe govore i o značaju osobe koja je tu pohranjena. Zbog toga su u naučnoj zajednici pokrenuta pitanja - da li je Merneit bila mnogo više od supruge kralja Džeta i da li je imala ovlašćenja kao kralj?
Zaboravljena egipatska kraljica: Ko je moćna žena za koju se smatra da je vladala pre 5 hiljada godina© Canva/Анђела Ћосо

Misterija zvana Merneit

Merneit (oko 2950. godine pre nove ere) je misteriozna ličnost o kojoj se vrlo malo zna, a svaki podatak o Prvoj egipatskoj dinastiji kojoj je pripadala, je "zlata vredan". Njena grobnica je riznica informacija, a neki istraživači smatraju da je njen položaj bio "izjednačen" sa kraljevskim. 

"Njena grobnica je izuzetna grobnica. Merneit, čije ime znači "voljena boginja Neit", bila je supruga kralja Džeta - trećeg kralja prve dinastije drevnih egipatskih vladara i majka njegovog naslednika, kralja Dena", rekao je Ronald Leprohon, profesor egiptologije na Univerzitetu u Torontu, a prenosi Lajvsajans.

"Merneit je bila jedina žena zabeležena na prvom egipatskom kraljevskom groblju u Abidosu koja je imala ličnu monumentalnu grobnicu. Verovatno je bila najuticajnija žena svog vremena", smatra Ditrih Rau, direktor Nemačkog arheološkog instituta.

Veruje se da je imala ista ovlašćenja kao ona koja su dodeljena muškim kraljevima:

"Vladala je kao regent tokom Denove mladosti, što bi moglo da se objasni zašto je sahranjena na kraljevskom groblju u Abidosu. Sama činjenica da je joj je ime dodato na listu kraljeva pokazuje njenu značajnost", rekao je Leprohon.

Sa njim se slaže i Žan-Pjer Pacnik, egiptolog sa Univerziteta Sorbona u Francuskoj: "Nijedna druga kraljica u ranom dinastičkom periodu nije imala toliko kraljevskih privilegija".

Imala veliki autoritet, ali ipak nije vladala 

"Nova iskopavanja otkrivaju uzbudljive nove informacije o ovoj jedinstvenoj ženi i njenom vremenu. Ipak, šta se tačno dogodilo ostaje misterija. Zaista se vodi mnogo debata među egiptolozima jer dokazi nisu sasvim ubedljivi", kaže Kristijana Keler, arheolog i profesor egiptologije na Univerzitetu u Beču.

Poznato je da žene i ćerke nisu bile razmatrane u domenu kraljevskog nasledstva, ali profesori sa renomiranih fakultela naglašavaju da je Merneit imala "neobično visok nivo autoriteta za kraljevsku ženu" i da bi zaista bilo upadljivo da postoji "ženski kralj" još u prvoj dinastiji. 

Vino otkriveno u njenom grobu 

Novootkrivene posude, uključujući stotine zapečaćenih vrčeva vina, kao i tegle pune semenki grožđa su bili namenjeni za kraljevsku porodicu. Vino koje je nedavno pronađeno, naučnicima pokazuje da su ova društva imala napredno znanje o proizvodnji vina:

"Otkriće zapečaćenih, netaknutih posuda za vino u Abidosu, zajedno sa dobro očuvanim semenkama grožđa, ima potencijal da značajno izgradi naše razumevanje nekih od najranijih proizvodnja, upotrebe i trgovine vinom u drevnom Mediteranu i severnoj Africi", rekla je Emlin Dod, predavač na Institutu za klasične studije za Njuzvik.

image