Beba je preumorna i ne može da zaspi - šta da radimo u takvim situacijama

Često se pitamo da li naša beba dovoljno spava. Ponekad, bez obzira na to koliko smo marljivi u stvaranju okruženja koje podržava zdrav san, bebe mogu da budu preumorne i onda zbog toga teže zaspu. Situaciju prati razdražljivost, trljanje očiji, plakanje i teško uspavljivanje. Dakle, kako da uspavamo preumornu bebu i zašto je rutina redovnog spavanja u ovom slučaju iz "raja izašla"?

Ukoliko ste gajili bebu, sigurno ste dolazili u situacije kada je uspavljivanje trajalo satima. Dok odrasli znaju kada treba da legnu i spavaju, bebe se ne rađaju sa tom veštinom a jedan od glavnih "krivaca" za njihovo nespavanje je veliki umor. 

"Premor može biti problem za decu svih uzrasta. Bebama je potrebno puno sna i ako prođe tipično vreme kada bi trebalo da spavaju, mogu da postanu preumorne", kaže pedijatar Sara Smidi Jusef i napominje da bebe ne znau da će im san pomoći da se osećaju bolje: "Bebe nisu baš dobre u samoregulaciji. Ako ih ne uspavamo kad treba, njihov mozak radi na "praznom rezervoaru", postaju uznemirene i teško ih je onda uspavati", piše Perents.

Bebe ne razvijaju redovne cikluse spavanja do 6 meseci starosti, a na roditeljima je da se postaraju da beba spava koliko joj je potrebno kako bi izbegli da budu preumorne.

Kako uspavati preumornu bebu

Ako pokušavamo da uspavamo preumornu bebu, neophodno je stvorite okruženje za spavanje - soba treba da bude tiha i mračna, a posebno treba da se obrati pažnja da njihova nervoza nije zasnovana na gladi.

U pomoć nam dolazi i preporuka stručnjaka koju kažu da isprobamo sledeću rutinu koja je dokazana jednom studijom: potrebno je da hodamo i držimo bebu pet minuta, zatim sednemo i držimo je osam minuta, a zatim je prebacmo u krevetac. U japanskom ispitivanju, gde je testirana ova strategija na "izbirljivim" bebama ističe se da je 46 odsto beba zaspalo u prvih pet minuta, a 18 odsto je zaspalo minut kasnije.

Biološka reakcija koju bebe imaju kada utonu u stanje premorenosti otežava njihovo smirivanje. Ova osećanja nelagodnosti počinju sa njihovim hormonima. "Premorenost aktivira odgovor na stres, uključujući oslobađanje hormona kao što je kortizol, što otežava bebi da se smiri. Što beba postaje umornija, to joj je obično teže da zaspi i ostane da spava", objašnjava doktorka Tanja Altman.

Kako da sprečimo da se beba umori

Najbolji način jeste da ne dođemo u situaciju da se beba toliko umori da ne može da spava. "Roditelji mi stalno dolaze i govore da ne mogu da uspavaju svoju decu. Moj odgovor je skoro uvek istu - bebe moraju ranije da odu na spavanje", kaže pedijatar Sara Smidi Jusef.

Ako se stalno borimo da je "nateramo" da zaspi, potrebno je da započnemo rutinu spavanja najmanje 30 minuta ranije. Stručnjaci kažu da je važno da pratimo signale koje šalje beba - ako dodiruje lice, zeva, sporo trepće, sve su to znakovi da treba da se presvuku i da je vreme da ih uspavamo.

Redovni rasporedi i rutine oko spavanja pomažu bebama da nauče samoregulaciju i samokontrolu, kao i da uspostave sigurnost, udobnost i emocionalnu stabilnost kako rastu:

"Obično kažem roditeljima, to je pravilo 80/20. Sve dok se pridržavate zadate rutine 80 odsto vremena - beba je dobro. Ostalih 20 odsto vremena možete "koristiti" za neka odstupanja, ali se brzo vratite u rutinu", savetuje doktorka Altman.

Zašto je beba preumorna

Stručnjaci napominju da previše stimulacije, zaostajanje sa porodičnim aktivnostima, nedovoljno hrane i bolest mogu da dovedu do toga da bebe postanu preumorne. Napominju da je na roditeljima da kontrolišu situaciju i da se drže rasporeda spavanja.

Kada su nemirne, plačljive, nervozne, zevaju, plaču i kada ih je jako teško  uspavati, ovo su najčešći znakovi da je beba preumorna: "U tim situacijama ih je teže umiriti. Takođe, mogu zaspati u naručiju i onda se odmah probude kada ih spustite u krevetac", kaže doktorka Tanja Altman.

Kada treba otići kod pedijatra

Ukoliko ne možemo da uspostavimo rutinu i beba ne može da se umiri i dovoljno naspava, onda treba porazgovarati sa pedijatrom.
"Ako je vaše dete nemirno, hrče, ispušta neobične zvukove ili ispoljava nagle pokrete dok spava, sve su to stvari o kojima treba razgovarati sa stručnjakom", savetuju doktorka Altman.