Magazin

Arnold Švarceneger: Bio bih sjajan predsednik Amerike

Arnold Švarceneger je u dva mandata bio guverner Kalifornije između 2003. i 2011. godine, međutim, uprkos svim njegovim dostignućima, glumac neće moći da postane predsednik Amerike, iako bi to žarko želeo, kako je nedavno izjavio. Naime, prema Ustavu ove zemlje tu funkciju mogu da obavljaju samo ljudi rođeni na tlu Sjedinjenih Američkih Država, a sa Švarcenegerom to nije slučaj.
Arnold Švarceneger: Bio bih sjajan predsednik AmerikeGetty © Justin Sullivan / Staff

Čuveni glumac Arnold Švarceneger (76) izjavio je da bi bio "sjajan predsednik Amerike", ali je dodao da "veruje da je američkoj politici potrebna injekcija mlađe krvi".

Bodibilder, koji je postao glumac, a zatim političar, razgovarao je o svom predsedničkom potencijalu u intervjuu za Bi-Bi-Si dok je u Londonu promovisao svoju novu knjigu "Budite korisni: sedam alata za život".

U intervjuu je istakao da je "sve postigao zahvaljujući Americi i da mu je ona pružila puno prilika":

"Ako je kandidovanje za predsednika jedino što ne mogu da uradim, nemam na šta da se žalim", naglasio je.

Šta sprečava da se Švarceneger kandiduje za predsednika

Arnold je rođen u Austriji i sa 19 godina je došao u Ameriku, dok je državljanstvo je dobio 1983. godine. Prema najvišem pravnom aktu, predsednik Amerike može da bude osoba koja je rođena u toj državi, a jasno je da to Švarceneger nije. 

Zanimljivo je da je i pre nekoliko godina, izrazio želju da postane predsednik Amerike. Mediji su prenosili da je bio preman da iskoristi sav uticaj koji ima u političkim krugovima i među slavnima ličnostima kako bi postigao šta je naumio. Ipak, za promenu Ustava potrebni su glasovi dve trećine Senata i njegova želja još nije ispunjena.

"Vratiću se", kaže Švarceneger u čuvenoj replici iz filma "Terminator", a nama ostaje samo da sačekamo i vidimo.

image