Magazin

Zašto se bebe smeju u snu

Skoro da se ništa ne može uporediti sa osećanjem radosti koje nas preplavi kada vidimo bebu koja se smeši u snu. Ovaj dragoceni momenat zlata je vredan i može se dogoditi već u prvim nedeljama nakon rođenja. Ali, da li je ta reakcija pravi osmeh ili refleks? Evo kako na ovo pitanje odgovaraju stručnjaci.
Zašto se bebe smeju u snu© @ javi_indy/freepik

Kada bebe dođe u kuću, svaki njen pokret, meškoljenje ili izraz lica koji pravi se pomno prati. Ipak, ništa ne može toliko roditelje da učini srećnim nego osmeh na usnama mališana dok spava, a taj divan, "pospani" osmeh je rezultat refleksa, kažu stručnjaci.

"Bebe mogu da prave izražajna lica tokom različitih faza spavanja. Nije neobično primetiti naizgled prvi osmeh bebe dok spava. Zanimljivo je da se bebe takođe mogu mrštiti, trzati ili sisati usne dok spavaju", objašnjava pedijatar Amaka Prist.

Ovi refleksi mogu poslužiti kao "vežbe" za bebu i pomažu joj da savlada buduće društvene veštine. "Studije sugerišu da ovi pokreti mogu ojačati mišiće koje će beba kasnije koristiti za osmeh i druge izraze lica dok raste iz dana u dan", kaže pedijatar, a prenosi Perents.

Osmeh se javlja tokom REM sna

Tek rođena bebe obično spava od 14 do 17 sati tokom dana:"Novorođenčad odmah "idu" u REM  fazu (san brzog kretanja očiju) i obično provode pola svog spavanja u toj fazi", objašnjava pedijatar Daniel Kombs.

Kada se novorođenče smeje tokom ove faze, većina stručnjaka smatra da je osmeh spontan i obično se ispoljava zatvorenim ustima.

"San novorođenčadi je klasifikovan kao miran ili aktivan san. Većina novorođenčadi spava u ciklusima spavanja od jednog do tri sata tokom dana i noći. Kako njihova tela rastu i potrebe za ishranom se menjaju, ti ciklusi se mogu produžiti i noću će se više spavati, ističe pedijatar Amaka Prist.

Osmeh i pre rođenja 

Zanimljivo je da su osmesi kod beba uočeni još kada su bile u maminom stomaku. Naime, u jednoj studiji posmatrano je više od 500 trudnica i pomoću 4D ultrazvuka utvrđeno da se veliki broj fetusa smešio i da je osmeh u proseku trajao 3,21 sekundu. Na taj način su naučnici utvrdili da se spontani osmesi pojavljuju čak i dok su bebe još u materici. 

Kada je vreme za prvi osmeh

Prvi, pravi osmeh bebe će uputiti roditeljima oko 2 meseca. Ovaj tip osmeha se naziva društvenim osmehom, jer ga beba koristi za interakciju sa mamom, tatom i bližnjima. Beba počne da se osmehuje dok je budna a osmeh se izražava otvorenim ustima. Takođe, društveni osmeh se razvijaju otprilike u isto vreme kada se uočavaju i drugi emocionalni izrazi lica.

image