U Barseloni se otvorio Muzej zabranjene umetnosti: Goli Tramp i Franko u frižideru

U samom srcu Barselone, među uličicama koje odišu šarmom i elegancijom, nalazi se jedan veoma neobičan muzej - Muzej zabranjene umetnosti, čija je postavka privukla pažnju svih svetskih medija i ljubitelja kontroverzi. U nesvakidašnju zbirku su ušli radovi svetski poznatih umetnika, skulptora i fotografa, a svima njima je zajedničko to da su svojevremeno njihovi eksponati bili žestoko kritikovani i zabranjeni na drugim izložbama.

Barselona se sa pravom smatra jednom od turističkih prestonica sveta, a sada u muzejskoj kolekciji grada postoji još jedan biser, koji se mnogima može učiniti veoma provokativnim i kontroverznim. U pitanju je Muzej zabranjene umetnosti koji je svoja vrata za posetioce otvorio pre nešto manje od 24 sata, a u kome je prikazana kolekcija eksponata koji su bili zabranjeni za izlaganje u drugim muzejima i galerijama širom sveta.

Cenzuri nije mesto u 21. veku

Ukupno se u Muzeju zabranjene umetnosti nalazi 200 eksponata kojima je "oduzeto pravo na život" usled paradigme estetskih normi i morala, a čitavu kolekciju je tokom pet dugih godina sakupljao Tačo Benet, novinar i biznismen koji je želeo da se umetnost oslobodi cenzure.

"Ovo je jedinstveni muzej na svetu koji je posvećen cenzurisanoj umetnosti. Postoje eskponati koji, moguće, danas nemaju veliku umetničku vrednost, ali su zahvaljujući svojoj istoriji ušli u postavku muzeja", naveo je Benet prilikom otvaranja.

Po rečima kolekcionara, sama činjenica da su se zabranjena dela našla na jednom mestu, i to pod krovom jednog od muzeja u Barseloni, govori o tome da cenzuri u današnjem svetu nema mesta. Čitav projekat Benet je finansirao sam, na šta je posebno ponosan.

Religija, seks i politika

U mnogim eksponatima je veoma prisutna religija, a kako i sam naziv muzeja kaže, ona je isprepletana sa zabranjenim, tabu temama. Jedan od eksponata koji idealno opisuje ovu sinergiju dveju krajnosti je i slika španskog umetnika Čara Koralesa "Kon Flores a Maria" u kojoj je prikazan lik Device Marije koja jednu ruku drži na međunožju. Svakome ko se zagleda, biće jasno da je ona u zanosu koji je više telesni, nego božanski. U muzeju je između ostalog izloženo i čuveno delo umetnika Adresa Serana, "Mokraća Hrista" - slika raspeća Isusa koja obiluje krvavim motivima, a koja je nakon završetka potopljena u mokraću umetnika. Još jedan "biser"koji prikazuje lik Hrista na izložbi je slika Leona Ferarija, na kojoj je Isus prikovan za lovački avion.

Pored religije, mnogi eksponati muzeja su orijentisani i na politiku, odnosno njeno ismevanje. Na izložbi se može videti i slika Donalda Trampa koji je prikazan potpuno go, sa minijaturnim penisom, ispod koje je ispisan tekst "Napravimo Ameriku Velikom Opet". Još jedan politički orijentisan eksponat jeste skulptura čuvenog španskog generala Franciska Franka koji je smešten u frižider sa logom "Koka Kole". Autor ovog kontroverznog dela je Eugenio Merino.