Magazin

Otkrivena misterija sirene sa Fidžija: U pitanju je kombinacija nepoznate ribe, majmuna i reptila

Sirena sa Fidžija koju naučnici već neko vreme sa velikom pažnjom istražuju, konačno je u potpunosti otkrila svoje pravo lice, a kako se ispostavilo, u pitanju je mumija sačinjena od delova ribe, majmuna i reptila. Ovo mistično biće koje svojim izgledom uteruje strah u kosti, kupio je jedan pomorac u Japanu još početkom sedamdesetih godina 19. veka, a od 1906. godine, sirena se nalazi u Istorijskom društvu okruga Klark u Springfildu.
Otkrivena misterija sirene sa Fidžija: U pitanju je kombinacija nepoznate ribe, majmuna i reptila© Приватна архива

Misterija jedne od zloglasnih "sirena sa Fidžija" konačno je rešena zahvaljujući radiologu Džosefu Kresu sa Univerziteta u Severnom Kentakiju, koji je uz pomoć najsavremenijih tehnologija skenirao mumificirani ostatak koji se godinama nalazio u muzejskoj postavci u Ohaju. Koristeći kompjutersku tomografiju, tehnologiju koja omogućava da se napravi "presek" bilo kog artefakta, on i njegov tim su "zavirili" u unutrašnjost bizarne kreacije, a rezultat ih je doslovno ostavio bez teksta.

Artefakt je kombinacija ribe, majmuna i reptila

Kako su ustanovili naučnici, mumija jezivih crta lica (ako se to uopšte može nazvati licem) i još bizarnijeg oblika tela, koja je najverovatnije korišćena za verske rituale, sastavljena je od najmanje tri vrste životinja, a njena unutrašnjost je ispunjena drvetom. Na ovom Frankenštajnu među artefaktima se jasno mogu razaznati i čudni, oštri zubi, predugačke kandže i rep kao u sirene, dok se na glavi nalazi čak i ostaci sede kose upitnog porekla.

"Izgleda da je to mešavina najmanje tri različite vrste. Tu su glava i torzo majmuna, ruke koje izgledaju kao da su pripadale vodozemcima poput aligatora, krokodila ili neke vrste guštera. A na kraju je i riblji rep - opet, nepoznata vrste", pojasnio je Džozef Kres.

Kako do danas nije utvrđeno iz kog tačno perioda ovaj artefakt datira, naučnici su se veoma obradovali kada su u unutrašnjost otkrili drvenu ispunu. Kako se dalje navodi, ona će biti poslata na dendrohronološku analizu, kojom će se ustanoviti starost i vrsta drveta. Takođe, podaci sa skenera će biti prosleđeni specijalistima zoologije iz Sinsinatija i Njuporta, koji će pokušati da odgonetnu od kojih vrsta je tačno sačinjen biološki deo mumije.

Sirena sa Fidžija bi mogla biti eliksir života

Prema japanskoj legendi koja je duboko usađena u tradiciju ovog naroda, konzumiranjem mesa sirene može se postići besmrtnost, a s obzirom da je ovakva kreacija potekla sa tih prostora, nije isključeno da je ona pravljena upravo sa tim ciljem. Međutim, kako navode naučnici, budući da je ovaj Frankenštaj sačinjen od najmanje tri životinje, sasvim je izvesno da bi ona mogla dati, pored večnog života i neke druge, magijske moći. Ili se samo tako verovalo, u vreme kada je ona napravljena.

Veličine tek tolike da staje u kutiju cipela, sirena sa Fidžija je posebno postala popularna krajem 19. i početkom 20. veka, kada je nakon što je kupljena, poklonjena Istorijskom društvu okruga Klark u Springfildu. Sve do nedavno, ona je "krasila" zbirku ovog muzeja i plašila njegove posetioce, da bi na kraju završila u rukama istraživača. Ako ništa drugo, sada se bar zna da ovo biće nije hodalo površinom Zemlje ili plivalo beskrajnim dubinama njenih okeana.

image