AI tehnologija će omogućiti da "snimimo" i posle pogledamo svoje snove

Zar ne bi bilo sjajno da možemo ponovo da "pogledamo" lepe snove koje smo imali prethodne noći? Neki imaju sreće i mogu da se prisete brojnih snova satima nakon ustajanja, dok ih neki veoma brzo zaborave. Novo istraživanje je pokazalo da "snimanje" snova koje kasnije možemo da gledamo može biti deo budućnosti.

Da li je moguće "snimiti" i verno reprodukovati prizore koje čovek sanja zaintrigralo je tim neuronaučnika iz Japana koji je, uz kombinaciju tehnologije i veštačne inteligencije, zaključio da ovakav potez može biti moguć u budućnosti.

U studiji koju su sproveli, učestvovalo je tri učesnika a naučnici su pratili njihovu moždanu aktivnost tokom spavanja. Koristili su magnetnu rezonancu da bi pratili aktivnost u mozgu, u nekoliko vremenskih intervala (po 3 sata tokom 10 dana). EEG mašina je preko elektroda bila pričvršćenu za glavu učesnika, kako bi stručnjaci zabeležili male električne signale koji se odvijaju u mozgu, a magnetna rezonanca je obezbedila funkcionalna MRI očitavanja (fMRI), prikupljajući podatke o promenama u protoku krvi u različitim fazama spavanja učesnika.

Tim naučnika se fokusirao na period spavanja u kojem su učesnici bili u prvoj fazi spavanje, neposredno pred REM fazu, to jest period od nekoliko minuta dremanja, kada se mogu pojaviti "brze, sporadične halucinacije", prenosi "Smitsonijan". Nakon prve faze, učesnici su se probudili i morali su da opišu šta su videli u svojim snovima. Ovaj proces su ponovili oko 200 puta.

Naučnici su procenili koje su prizore učesnici najčešće videli u svojim snovima (na primer, osobu ili zgradu) a kasnije su učesnicima pokazali slike tih predmeta sa interneta, dok su bili budni i još uvek priključeni na aparat za magnetnu rezonancu.

Da bi identifikovali obrazac, tim je zatim uporedio skeniranje mozga učesnika MRI mašine kada su bili budni i gledali slike prizora, u poređenju sa onim kada su spavali i sanjali iste ili slične scene.

Rezultati algoritma naveli su naučnike da mogu da formiraju osnovne slike snova učesnika, koje su grupisali u video zapis. Zatim, kada su naučnici pitali učesnike kako su se odigrali njihovi snovi, njihova sećanja su se prilično dobro poklapala sa video predviđanjima koje je formirao program veštačke inteligencije. Studija je otkrila da je algoritam bio u stanju da predvidi šta je učesnik video u snu 60 odsto od ukupnog vremena, ali je bio bolji u razlikovanju osobe i scene, nego kod identifikovanja specifičnih detalja.

Kako "gledanje" snova može biti korisno za čoveka

Razvoj uređaja sposobnog da snima i reprodukuje snove otvara nove mogućnosti u različitim oblastima proučavanja. Snimanjem i analizom snova, istraživači mogu da steknu vredne uvide u unutrašnje funkcionisanje mozga, razotkriju misterije svesti i rasvetle funkcije i značaj sanjanja, prenosi portal "Njuz 24". Iz psihološke perspektive, uređaj za snimanje snova nudi nove puteve za istraživanje podsvesnog uma.

Ovakva tehnologija priliku da se proučavaju veze između snova, emocija, sećanja i mentalnog blagostanja. Analizom sadržaja i obrazaca snova, istraživači mogu otkriti skrivene aspekte ličnosti, identifikovati psihološke poremećaje i razviti precizne terapijske intervencije.

Na kraju, tehnologija snimanja snova ima ogroman potencijal za unapređenje kreativnosti. Umetnici, pisci i filmski stvaraoci da vizuelno preispitaju svoje snove i crpe inspiraciju iz nadrealnih i maštovitih aspekata sopstvene podsvesti.

Ova tehnologija bi mogla da posluži kao moćno sredstvo za generisanje novih ideja, istraživanje nekonvencionalnih narativa i pomeranje granica umetničkog izražavanja. Kako tehnologija nastavlja da se razvija, možda ćemo se naći korak bliže otkrivanju misterija ljudskog uma i podsvesti.