Magazin

Mask želi da Iks ne bude samo društvena mreža, već i platforma za upoznavanje i digitalna banka

Prošlo je tačno godinu dana od kako je Ilon Mask za 44 milijarde dolara kupio Tviter, a drama oko te društvene mreže se ne stišava. A kako bi se i stišala kada svako malo Mask uvede neku promenu - jedan dan vraća suspendovane naloge, drugi dan kompletno rebrendira platformu, a treći dan najavljuje njenu propast. Sada, Mask ima nove ideje, i to ne jednu, nego dve - da do 2024. godine Iks postane aplikacija za upoznavanje, kao i digitalna banka.
Mask želi da Iks ne bude samo društvena mreža, već i platforma za upoznavanje i digitalna banka© Canva / alexandraivankovich

Još jedan u nizu poteza koji su šokirali javnost, a verovatno i sve zaposlene u Iksu, dogodio se na obeležavanju prve godine poslovanja kompanije pod dirigentskom palicom tehnološkog mogula Ilona Maska. Na konferenciji koja je održana, a u kojoj su učestvovali članovi top menadžmenta firme, Mask je svečano saopštio da želi da njegova platforma dobije novi koncept i implementira elemente aplikacija za upoznavanje.

Iks postaje aplikacija za upoznavanje, ali i digitalna banka

Tokom video-veze koja je bila uspostavljena među učesnicima konferencije, Mask je insistirao na tome da do 2024. godine Iks postane potpuno legitimna platforma za upoznavanje korisnika. Na koji način će to biti realizovano, odakle mu ideja i da li uopšte postoji potražnja za takvom funksionalnošću, Maks nije rekao, ali je jasno da on od te ideje tek tako neće odustati.

Pored ovog noviteta, tehnološki mogul za Iks ima još jedan "pakleni" plan, a to je da platforma postane i digitalna banka. Hoće li uspeti u svojoj zamisli da objedini sve funkcionale, saznaćemo već za nekoliko meseci.

Fijasko za fijaskom

Od kako je u oktobru 2022. godine Ilon Mask kupio Tviter za neverovatnih 44 miliona dolara, stvari su krenule strmoglavo nizbrdo. Sve je počelo otpuštanjem ključnog osoblja u prvih nekoliko dana "vladavine", nakon koga su se promašaji samo nizali: biznismen je početkom jula 2023. godine prvo najavio ograničenje broj tvitova koji se mogu pročitati, već sutradan tvitovao da je u pitanju bila samo "vežba ironije" i da ograničenja neće biti, a nakon toga krajem meseca kompletno rebrendirao Tviter i preimenovao ga u Iks. Ova odluka bila je, po mišljenju stručnjaka, kolosalna greška, kakvu Mask sebi nije smeo da dopusti.

"Rebrendiranje Ilona Maska sugeriše da je on "potpuno izvan svog elementa". Mislim da ne razume društvene mreže", rekli su tada stručnjaci.

Već u avgustu mesecu, Mask je odlučio da korisnicima Iksa onemogući blokiranje drugih naloga, navodeći da je ovaj alat po njegovom mišljenju besmislen. Na kraju istog meseca, kada je (možda) shvatio da se zaigrao, tehnološki mogul je naveo i da bi Iks mogao da propadne, ali da će učiniti sve da do toga ne dođe.

"Tužna istina je da trenutno ne postoje velike 'društvene mreže'. Možda ćemo propasti, kao što su mnogi predviđali, ali daćemo sve od sebe da postoji makar jedna", napisao je tada Mask na svom nalogu.

I za sam kraj, pre nešto više od nedelju dana, Mask je najavio da se na njegovoj društvenoj mreži uvodi pretplata od jednog dolara godišnje za pristup osnovnim funkcijama platforme. Tako će korisnici koji žele da nešto objave, retvituju ili lajkuju morati pre toga da plate za usluge koje su, na drugim mrežama, potpuno besplatne.

image