Magazin

Zvezda serije "Prijatelji", Metju Peri, preminuo u svom domu u Los Anđelesu

Čuveni glumac Metju Peri, koga ceo svet zna po ulozi Čendlera Binga u kultnoj seriji "Prijatelji", preminuo je u svom domu u Los Anđelesu. Kako prenose svetski mediji, glumac je pronađen na svom imanju u đakuziju, a kako prenosi tužilaštvo, nisu pronađeni opijati, kao ni tragovi nasilja.
Zvezda serije "Prijatelji", Metju Peri, preminuo u svom domu u Los Anđelesu© Matt Sayles/AP

Ljubitelji kultne serije iz devedesetih, kao i svi obožavaoci lika i dela Metjua Perija, od kako je saopštena tužna vest, ne prestaju da dele svoje omiljene trenutke iz "Prijatelja". Fanovi i kolege se masovno opraštaju od Čendlera putem svojih naloga na društvenim mrežama.

"Metju je bio neverovatno datovit glumac i neizbrisiv deo porodice Vorner Bros", saopštio je studio koji stoji iza serije "Prijatelji".

10 sezona u "Prijateljima"

Kada je dobio ulogu u "Prijateljima" Metju Peri je, kao 24-godišnjak iza sebe imao tek nekoliko uloga, ni približno značajnih kao što je uloga Čendlera. Brzoplet, nesiguran i pomalo neurotičan, Čendler je osvojio srce publike već u prvih nekoliko epizoda. Gledaoci su imali priliku da ga gledaju u 10 sezona "Prijatelja", a zajedno sa Dženifer Lopez, Kortni Koks, Metom LeBlanom, Lizom Kadrou i Dejvidom Švimerom je uspeo da postigne istorijski uspeh.

"Očajnički sam želeo da budem slavan", rekao je Metju u jednom od intervjua.

Serija je bila jedan od najvećih televizijskih hitova svih vremena, a iznenađujuću popularnost je stekla mežu mlađom publikom u poslednjih nekoliko godina, kada je prikazivana i na striming mlatformama. Finalnu epizodu prijatelja pratilo je čak 52 miliona gledalaca, što ju je  učinilo najgledanijom TV epizodom početka 21. veka.

Memoari o borbi sa zavisnošću

Iza razdraganog Čendlerovog osmeha, krio se Metju Peri i njegova mučna borba sa zavisnošću, što je glumac i opisao u svojim memoarima objavljenim 2022. godine.

Drastične fizičke promene tokom sezona emitovanja "Prijatelja", godinama su brinule mnoge fanove, pa se spekulisalo koliko je bolest uzela maha. 

Mediji su ga pratili u korak, nebrojeno tekstova dolazilo je sa svih strana o njegovom stanju, a neki su čak tvrdili i da glumac ne može da se seti rečenica koje treba da izgovori na snimanju.

"Ljudi su mnogo pričali o meni u prošlosti. Mislim da je vreme da sada čuju sve od mene. Padovi su bili veliki, uspesi još veći. Ali, doživeo sam da ispričam priču, mada je nekada delovalo da neću...", izjavio je Metju Peri za magazin "Pipl", povodom izlaska knjige u kojoj je opisao kako se izborio da bude, kako je naveo, "relativno zdrav".

Od samog početka snimanja imao je probleme sa zavisnošću, prvo sa alkoholom, a onda i sa narkoticima. Verovao je da će mu slava pomoći, ali je bilo upravo obratno. "Nisam znao kako da prestanem, jer je bolest zavisnosti toliko jaka i napreduje vremenom". On se zahvalio svojim kolegama iz serijala, koji su mu bili podrška i tokom svih 10 godina, bili strpljivi sa njim.

image