Greške u radnoj biografiji koje vas mogu koštati posla

Proces konkurisanja na novi posao sam po sebi je noćna mora za većinu ljudi, a kada dodamo i pripremanje radne biografije - stres je još veći. Činjenica je da je danas zadiviti regrutere pravi izazov, ali izbegavanjem pojedinih grešaka olakšaćete im posao da u moru radnih biografija baš vašu uoče.

Greška #1 - šablonska radna biografija (CV)

Ništa ne odbija poslodavca odnosno regrutera kao šablonska radna biografija u koji nije uloženo ni malo truda. Na internetu možete pronaći bezbroj besplatnih formi u editabilnom formatu koje uz malo truda možete prilagoditi poziciji za koju aplicirate i time pokazati da ste zainteresovani za poziciju i voljni da se potrudite da dobijete posao za koji ste konkurisali.

Greška #2 - prikazivanje iskustva koje nije relevantno

Nabrajanje celokupnog radnog iskustva, pretvarajući radnu biografiju u beskonačan spisak pozicija druga je greška u nizu koja može pokvariti ukupan utisak. Vodite se pravilom manje je više - idealna radna biografija treba da ima najviše 3 strane, sa prikazanim relevantnim iskustvom u oblasti za koju konkurišete.

Greška #3 - nepregledni fontovi i drečave boje

Korišćenje nečitljivih fontova i drečavih boja je veliko “NE” prilikom izrade biografije, koje ne samo da odaje utisak neprofesionalnosti, već i umara i iritira regrutere. Preporuka je da se koriste fontovi poput "Arial", "Helvetica", "Georgia" ili "Calibri" koji se smatraju jednostavnim, dok, ukoliko želite izaći iz standardne crno-bele varijante, možete koristiti tamno plavu, tamno ljubičastu ili bordo boju teksta, na kontrastnoj, odnosno svetloj pozadini.

Greška #4 - fokus na zadacima umesto na dostignućima

Poslodavci ili njihovi regruteri nisu zainteresovani za standardne opise poslova u okviru vašeg prethodnog radnog iskustva, već je za njih relevantan podatak koja ste to dostignuća na prethodnoj poziciji imali, a koja su primenljiva na poziciju za koju se prijavljujete. Stoga, umesto da jednostavno nabrajate sva vaša zaduženja, akcenat stavite na metrike koje govore koliko ste uspešni u tome što radite i na koji način ste doprineli razvoju kompanije ili organizacionog dela.

Greška #5 - neprofesionalna adresa elektronske pošte i lične informacije

Šta biste pomislili o kandidatu koji u radnoj biografiji navede imejl adresu poput "ljubilica99@štagod.com" i da li biste zaposlili takvu osobu? Verovatno ne. Neprofesionalna i neprikladna adresa elektronske pošte je "crvena zastavica" među regurterima, stoga prilikom izrade radne biografije obratite pažnju na to da vaš mejl bude sastavljen od imena i prezimena, uz eventualni dodatak tačke između (radi bolje čitljivosti) ili nekog broja na kraju. Kada je reč o ličnim informacijama poput bračnog statusa, veroispovesti ili političke opredeljenosti - njima nije mesto u radnoj biografiji.

Greška #6 - izostavljanje ključnih reči

Ključne reči odličan su način da "začinite" vašu biogarfiju, a izostavljanje relevantnih, prilikom izrade potire sav prethodno uložen trud. Međutim, ovu grešku vrlo jednostavno možete ispraviti tako što ćete analizirati oglas za posao i slične pozicije i istražiti sajt poslodavca, a na osnovu dobijenih informacija u radnu biografiju uvrstiti ključne reči i zahtevane veštine.

Pojedine kompanije čak prilikom postavljanja oglasa u samom tekstu navedu nešto poput "u vašoj aplikaciji koristite reč `candy" (ili neku drugu, potpuno nepovezanu reč), kako bi se uverili da ste detaljno pročitali oglas a ne samo kliknuli na dugme "apliciraj".

I za kraj, prilikom aplikacije za posao putem imejla obavezno proverite da vaša radna biografija bude u pdf formatu, naslovljena vašim imenom i prezimenom, dok u polju "tema" treba da stoji naziv pozicije za koju konkurišete. Time ćete izbeći situaciju da se vaša radna biografija zagubi u moru svih drugih, a i regruter će vam biti zahvalan.