Da dodavanjem malo šećera u naš napitak, bilo da je u pitanju jutarnja kafa ili okrepljujući čaj, nećemo naneti veliku štetu našem organizmu, potvrdili su i naučnici sa jednog univerziteta u Holandiji. Oni su svoju studiju objavili u naučnom magazinu Plos Uan pre samo nekoliko dana, a kako tvrde, ukoliko se unos šećera kroz napitke ograniči do jedne kašičice dnevno, problema sa zdravljem neće biti.
Pet grama je mera
Da se kvalitet zdravlja, a posledično i života, ne može narušiti dodavanjem šećera u napitke, naučnici su potvrdili nakon opširne, dugogodišnje studije. Ipak, kako su naglasili, to se ne odnosi na neograničeno ispijanje zaslađenih napitaka, već na njihovu umerenu konzumaciju. Negativni efekti nisu primećeni u slučajevima kada je putem kafe ili čaja unošeno do 5 grama šećera, odnosno količine koja stane u jednu kafenu kašičicu.
Oni su istakli i da su gazirani napici, sokovi i slično, u kojima se sadrži oko 25 grama šećera po jednoj dozi (flašica ili limenka), veoma štetni po zdravlje, kao i da posledice po zdravlje kod onih koji ih piju svakodnevno, dugoročno mogu biti nesagledive.
Istraživanje je trajalo pune 32 godine
Istraživanje koje su naučnici sprovodili trajalo je pune 32 godine, a njime je obuhvaćeno skoro tri hiljade učesnika, koji su na dnevnom novou pili čaj ili kafu sa različitom količinom šećera. Na početku i na kraju istraživanja, više od tri decenije kasnije, naučnici susproveli opširnu analizu zdravlja dobrovoljaca, ali i uzročnike smrti kod ispitanika koji nisu doživeli kraj studije.
Ustanovljeno je da učesnici koji su u svoje tople napitke, kao što su kafa i čaj, dodavali šećer, nisu naneli veliki štetu svom zdravlju, a da je koeficijent rizika prevremene smrti tek za 1 procenat veći nego kod učesnika koji su pili nezaslađene napitke. Ovakva razlika je, po mišljenju naučnika, zanemarljiva. Takođe, rezultati analize pokazali su i da dodavanje šećera u napitke ni na koji način nije povezano sa prevremenom smrću.