Reč godine prema britanskom Kolinsovom rečniku je AI (veštačka inteligencija)

Britanski rečnik Kolins proglasio je "AI" (veštačku inteligenciju) za reč godine koja je "pobedila" reči "nebo bejb" i "de-influensing". Upotreba ovog termina se ove godine učetvorostručila, istakao je izdavač Kolins dikšinari.

Prema Kolins rečniku, reč "AI" je definisana kao "skraćenica za veštačku inteligenciju": modeliranje mentalnih funkcija čoveka pomoću računarskih programa."

Među kandidatima za reč godine su bili pojmovi od ultraprerađnog do Uleza (Zone ultra niske emisije), ali Kolinsov generalni direktor Aleks Bikroft je rekao da se 2023. godine najviše govorilo o veštačkoj inteligenciji, prenosi "Bi-Bi-Si".

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je bila u fokusu ove godine na način na koji se razvila i brzo postala sveprisutna i ugrađena u naše živote kao mejlovi, striming ili bilo koja druga nekada futuristička, a sada svakodnevna tehnologija.

"Ako su računari odjednom postali stručnjaci u najljudskijoj oblasti - jeziku, šta je onda sledeće? To je dovelo do žestoke debate, istraživanja i predviđanja, što je i više nego dovoljno opravdanja da Kolins odabere AI za svoju reč godine 2023.", stoji u tekstu.

Kolins dikšinari definiše AI kao "simulaciju ljudskih mentalnih funkcija pomoću kompjuterskih programa".

Ona se "smatra sledećom velikom tehnološkom revolucijom", piše izdavač.

Drugi kandidati za reč godine su bili: "de-influensing" (de-influencing), koja podrazumava da uticajne ličnosti na društvenim mrežama koristi popularnost "da upozore sledbenike da izbegavaju određene komercijalne proizvode". Takođe, među kandidatima je bila je "nepo bejbi" (nepo baby), što se odnosi na osobe "za čiju karijeru se veruje da je napredovala zahvaljujući slavnim roditeljima". U užem izboru su bili i "kanon ivent" (canon event), definisan kao iskustvo "od suštinskog značaja za formiranje karaktera ili identiteta pojedinca".

Prošle godine "permakrajsis" (permacrisis) je prema Kolins dikšinari bila reč godine, koja označava "produženi period nestabilnosti i nesigurnosti". Iza nje se našla skraćenica NFT (non-fungible token) ili "jedinstveni digitalni sertifikat koji se koristi za evidentiranje vlasništva nad imovinom kao što je umetničko delo".