Magazin

Može li odeća za trening da bude štetna po zdravlje

Kada je reč o postizanju vrhunskih rezultata tokom treninga, garderoba koju nosite igra ključnu ulogu. Od udobnosti do funkcionalnosti, prava odeća može unaprediti performanse i osećaj samopouzdanja. Dok je nekima prioritet udobnost, drugima je važan stil, te izgled mora biti savršen. Ipak, naučnici upozoravaju na jedan važan faktor: sastav odeće za trening. Da li neke hemikalije, koje se nalaze u sintetičkim majicama, helankama i trenerkama i njigova reakcija sa znojem, mogu biti štetne po zdravlje?
Može li odeća za trening da bude štetna po zdravlje© Freepik

Kada biramo odeću u kojoj ćemo da treniramo, tražimo komade koji su udobni, u kojima možemo da se krećemo i koji će da upiju/dobro podnesu znoj. Stručnjaci smatraju da poliester, spandeks, najlon i slični materijali, koji se najčešće koriste za proizvodnju odeće za trening, sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za čoveka i da bi trebalo da obratimo pažnju na sastav kada biramo odeću u kojoj ćemo da vežbamo.

Poznato je da navedeni sintetički materijali nisu idealan izbor za svakodnevno nošenje, jer mogu iritirati kožu, ali poseduju određena svojstva koja su dobra za kratkotrajno korišćenje, pogotovo tokom vežbanja (dobro podnose vlagu, ne upijaju znoj, elastični su, omogućavaju slobodno kreatnje)...Ipak, jedna studija iz jula ove godine je pokazala da ova odeća može da sadrži štetne hemikalije, koje se "aktiviraju" u reakciji sa ljudskim znojem i koža može da ih upije, prenosi "Gardijan".

U studiji je izučavano jedinjenje bromnih usporivača gorenja (BFR), koje se nalazi u sastavu mnogih proizvoda širom sveta (ne samo odeće), kako bi se sprečilo gorenje. Ovo jedinjenje je povezano sa pojedinim oboljenjima, kao što su hormonski i neurokoški poremećaji ili bolesti štitaste žlezde. Istraživači su otkrili da određene masti koje se nalaze u znoju mogu da rastvore ove hemikalije, tako da se masti sa površine naše kože mogu "povezati" s njima.

Jednostavno rečeno, supstance u našem znoju pomažu da se "loše hemikalije" oslobode, tako da ih naše telo može apsorbovati, a kako se većina ljudi najčešće znoji tokom treninga, ovaj rizik je dodatno povećan.

Mnoge vrste odeće za trening, pogotovo one koje se reklamiraju kao da dobro podnose znoj i vlagu, sadrže PFAS, to jest kancerogene "večne hemikalije", koje se koriste u brojnim svakodnevnim proizvodima (od garderobe i tiganja do toalet papira). Pored toga, boje za tkaninu, pogotovo za sintetičke materijale, sadrži jedinjenja koja mogu iritirati kožu.

Naučnici objašnjavaju da postoji na hiljade vrsta ovih jedinjenja koji još uvek nisu dobro proučeni, kao i a da većina modnih brendova nije potpuno upoznata sa procesom obrade materijala, tako da mnogi još uvek nisu svesni potencijalnih rizika koje veštački materijali mogu doneti.

Šta možemo učiniti

Ne možemo imati kontrolu nad procesom proizvodnje naše odeće, ali uvek možemo doneti izbore kojima ćemo sebe maksimalno zaštititi. Dobro je razmotriti potpunu promenu vrste garderobe za trening, koja će biti napravljena od prirodnih materijala. Iako ovi materijali takođe prolaze kroz različite faze obrade i bojenja, u njima se ne nalaze iste štetne hemikalije kao kod sintetičkih. 

Pamuk, merino vuna ili konoplja mogu biti dobar izbor iako postoji verovatnoća da će u sebi sadržati određen procena elastana ili likre (pošto je u pitanju odeća za vežbanje), ali je sigurno bolje da veći procenat sastava bude prirodnog porekla. 

Ipak, ako odbacivanje sintetičke odeće za trening nije opcija, onda je najvažnije da je operemo posle svakog treninga i da se istuširamo odmah nakon vežbanja i znojenja, da bismo umanjili količinu hemikalija koje bi se mogle apsorbovati kroz kožu.

image