Starija od egipatskih: Najstarija piramida na svetu pronađena u Indoneziji

Čuvene egipatske piramide stare su oko 4.600 godina, drevni megalitički kompleks Gobekli-Tepe - 11.000, dok je piramida u Indoneziji koja je nedavno otkrivena najverovatnije stara između 16 i 27 hiljada godina!

Nedavno otkrivena piramida na tlu Indonezije potencijalno bi mogla biti najstarija piramida na svetu. Arheolozi smatraju da je ona sagrađena još za vreme poslednjeg glacijalnog perioda, a ispitivanja koja su se vršila u periodu od četiri godine pokazala su da se ona gradila u nekoliko etapa, prenosi Sajens alert.

Planina prosvetljenja je sveto mesto na ostrvu Zapadna Java

Potencijalno najstarija piramida na svetu smeštena je na ostrvu Zapadna Java, na obroncima neaktivnog vulkana, a ovo mesto se već stolećima smatra svetim mestom među lokalnim stanovništvom. Za građevinu neverovatnih gabarita meštani imaju i poseban naziv, "punden berundak", što u prevodu sa indonežanskog jezika znači stepenasta piramida.

Od momenta otkrića, arheolozi su sproveli niz ispitivanja građevine Gunung Padang (u prevodu Planina prosvetljenja), a podaci koje su dobili sugerišu da je u pitanju najverovatnije najstarija ručno sagrađena piramidalna konstrukcija na svetu.

Piramida je stara između 16 i 27 hiljada godina, a gradila se u nekoliko etapa

Radiougljenično datiranje je pokazalo da su piramidu počeli da grade još za vreme trajanja poslednjeg glacijalnog doba, u periodu između 16 i 27 hiljada godina unazad - poređenja radi, najstariji megalitički kompleks Gobekli-Tepe je star oko 11 hiljada godina, dok su piramide u Gizi stare "samo" 4.600 godina.

Korišćenjem više različitih metoda ispitivanja tla naučnici su došli do zaključka i da je izgradnja piramide izvođena u nekoliko etapa. Najstariji, donji deo piramide nalazi se na dubini od 30 metara ispod zemlje, a ovaj "temelj" datira iz perioda 25 do 14 hiljada godina unazad. Međutim, nakon što je on sagrađen radovi su obustavljeni na nekoliko milenijuma.

Izgradnja je nastavljena tek 7900. godine pre naše ere, i trajala je sve do 6.100 godine pre naše ere. Tada je osnova piramide proširena i dodati su nasipi i kamene kolone. Tokom tog proširenja čini se da su građevinari zakopali ili gradili preko starijih delova lokaliteta.

Poslednji radovi na izgradnji piramide vršeni su u periodu između dvehiljadite i hiljadu stote godine pre naše ere, kada je dodat gornji (i poslednji) sloj zemlje i izrađene kamene terase koje su karakteristične za krajolik - upravo ovi delovi su vidljivi i danas.

"Graditelji druge i treće faze Gunung Padanga imali su izuzetne arhitektonske sposobnosti, koje nisu u skladu sa tradicionalnim lovačko-sakupljačkim kulturama tog vremena", objasnili su istraživači.

Ono što je još zanimljivije od same starosti piramide jeste činjenica da ona nije u potpunosti ispunjena zemljom i kamenom, već se u njoj nalaze i brojni prolazi i prostorije. Neke od njih su duge i do 15 metara, a visoke oko 10.