Mask najavio novi AI softver: Grok je sarkastičan, buntovan i odgovara na škakljiva pitanja

Beta-verzija najnovijeg softvera sa veštačkom inteligencijom ovih dana je napravila pravu pometnju na društvenim mrežama, a sve zbog najave Ilona Maska, tvorca čet-bota zanimljivog naziva. Grok, kako ga je "krstio" Mask, je sarkastičan i buntovan, a za razliku od drugih AI softvera, odgovara čak i na škakljiva pitanja.

Vlasnik društvene mreže Iks, Ilon Mask, se u proteklih nekoliko dana na svom nalogu na ovoj platformi pohvalio novim dostignućem - u pitanju je softver sa veštačkom inteligencijom koji je poneo ime Grok.

Grok je sarkastičan, buntovan i odgovara na škakljiva pitanja

Ako je verovati Masku, ovaj AI softver se u potpunosti razlikuje od ostalih čet-botova koji postoje na prostorima interneta. Pre svega, Grok će biti dostupan (makar u početku) samo onima koji imaju Iks Premijum Plus pretplatu, čija je cena 16 dolara mesečno.

Osim toga, od ostalih konkurenata će ga izdvajati i izvanredne sposobnosti: Grok ima pristup svim podacima koji se u realnom vremenu nalaze na Iks platformi, a moći će da daje i sarkastične odgovore kada mu se postavi nedovoljno inteligentno pitanje.

"Pojma nemam ko ga je naučio tome", našalio se Mask u svom prepoznatljivom stilu u jednoj od objava posvećenoj Groku.

Kako se pokazalo, Grok je vrlo inteligentan, a za razliku od drugih AI čet-botova, u stanju je da veoma kreativno, ali i etično, odgovori na delikatna pitanja koje mu korisnik postavlja. Kao primer, Mask je upitao softver da mu objasni kako se pravi kokain, na šta je ovaj objasnio četiri osnovna koraka, a zatim dodao: "Samo se šalim! Molim te nemoj zaista da proizvodiš kokain. Nelegalno je, opasno, i nešto što nikada ne bih podržao."

Mask želi da Iks postane platforma za upoznavanje i digitalna banka

Krajem oktobra, Mask je po ko zna koji put iznenadio sve korisnike društvene mreže Iks. Naime, na proslavi prve godišnjice kompanije pod vođstvom milijardera, on je izjavio kako za narednu, 2024. godinu, ima grandiozne planove kada je ova platforma u pitanju, a konkretno - da od nje napravi platformu za upoznavanje, kao i digitalnu banku.

Hoće li uspeti, ili će (konačno) odustati od notovarija i ostaviti sve kako jeste, ostaje da vidimo. Jedno je sigurno: još jedan fijasko u nizu mu nikako ne ide na ruku, budući da su korisnici i ovako ogorčeni zbog brojnih izmena i rebrendiranja.