Magazin

Nije sve tako crno: Neuzvraćena ljubav nam ipak može doneti i nešto dobro

Gotovo da nema osobe koja se tokom života nije susrela sa neuzvaćenom ljubavlju, a ta pojava je, čini se, danas učestalija nego pre. Međutim, čak i neuzvraćena ljubav sa sobom donosi pozitivne stvari.
Nije sve tako crno: Neuzvraćena ljubav nam ipak može doneti i nešto dobro© Canva / pixelshot

Iako se kraj ljubavne veze često doživljava kao nešto isključivo negativno, a u nekim slučajevima čak i tragično, neuzvraćena osećanja nisu nužno nešto loše. Štaviše, jedno takvo životno iskustvo nas može svačemu naučiti.

Naučićemo da sebe i svoja osećanja cenimo više

Na prvi pogled ova tvrdnja može biti sporna, budući da se u nekim situacijama u nama može javiti osećaj nesigurnosti u sebe i kvalitete koje imamo. "Nisam dovoljno dobra za njega", "Sa mnom nešto nije okej", "Svima ide u ljubavi, samo meni ne" - sve su ovo misli koje većini ljudi prolaze kroz glavu. To je prirodno, ali najčešće veoma daleko od istine.

Ipak, kada se situacija sagleda sa strane, nije sve tako crno: da, na naša osećanja druga strana nije uzvratila na isti način, ali to ne znači da nismo vredni ljubavi i pažnje. Umesto da razmišljamo na taj način, ispravnije bi bilo da sagledamo svoje kvalitete i sve što smo pružili pažljivije - tako ćemo videti koliko zapravo vredimo i koliko toga možemo dati pravom partneru.

Upoznaćemo sebe i otkriti o čemu maštamo

I ovde je sve jako jednostavno: u odnosu sa emotivnim partnerom mi upoznajemo i sebe, ali kroz prizmu koja je drugačija od one na koju smo navikli. Kroz upoznavanje i fazu "medenog meseca" počinjemo i da maštamo, zaboravljamo na sve trivijalnosti i smelo koračamo napred ka zamišljenim ciljevima.

U situaciji kada se desi emotivni krah, mi se neminovno prisetimo i svojih snova, ali umesto da za njima žalimo i "guramo ih pod tepih", treba da obratimo pažnju na njih i razumemo šta je to što nam fali. Pa, možda svoje snove i sami sebi možemo ostvariti.

A naučićemo i da bolje komuniciramo

Kada se neko nađe u situaciji da njegove emocije nisu uzvraćene na pravi način, obično misli da je drugoj strani lako: "Pa, on nikada nije ni voleo" - međutim, istina je sasvim drugačija. Rastanak je težak za obe strane, ali na različite načine. Onoga ko je ostavljen boli sama činjenica da mu je srce slomljeno, dok onog koji je ostavio u većini slučajeva grize savest što je partneru naneo bol.

Osoba koja se nađe u situaciji da bude ostavljena zbog neuzvraćene ljubavi će iz toga izvući veliku životnu lekciju: trudiće se da nikada drugoj strani ne nanese takav bol i ne povredi nečija osećanja. 

image