Magazin

Jusupovski dvorac: Riznica najbogatije porodice Carske Rusije i mesto tajanstvenog ubistva Raspućina

Dvorac najbogatije kneževske porodice Ruske Imperije je ostao upamćen u istoriji ne samo po bogatim dekoracijama i pravoj riznici umetničkih dela, već i po tome što se u njegovim odajama dogodilo misteriozno ubistvo koje je počinio njegov vlasnik. Žrtva zverskog zločina bio je Grigorij Raspućin - blizak prijatelj poslednjeg ruskog cara i čovek kome je bezuslovno verovala carica Aleksandra Fjodorovna Romanov.
Jusupovski dvorac: Riznica najbogatije porodice Carske Rusije i mesto tajanstvenog ubistva Raspućina© Wikimedia Commons / Ninara

Trospratni dvorac pastelno žute boje na obali reke Mojke u samom srcu Sankt Peterburga je od 1770-ih godina pripadao Andreju Šuvalovu, tajnom savetniku imperatorke Katarine Velike. Sagrađen po nacrtima francuskog arhitekte Žan-Batista Valen-Delamota, čiji potpis stoji i na mnogim drugim kultnim građevinama, ovaj dvorac je bio jedna od najimpoznatnijih građevina tog doba i pravo remek-delo neoklasicizma.

Dvorac Jusupovih je bio samo jedna od 57 nekretnina imućne porodice

Godine 1830. dvorac kupuje jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji u to vreme - upravnik kraljevskog dvora, knez Boris Nikolajevič Jusupov. Iako se porodica Jusupov nije mogla pohvaliti tako zadivljujućom krvnom linijom kao što su mogli pripadnici dinastije Romanov, oni su bili znatno imućniji od carske porodice. U njihovom posedu je bilo čak 57 nekretnina, od kojih je svaka nova bila raskošnija od prethodne.

Dvorac na obali Mojke je pored osnovnog dela imao i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice, u kojoj su se službe odvijale samo za članove porodice. Takođe, uz glavni deo građevine je bilo sagrađeno i kućno pozorište u baroknom stilu u kome su članovi porodice uživali u najboljim predstavama i baletima tog vremena. Pozorište je bilo i mesto okupljanja najviših članova peterburškog društva, a poziv na manifestaciju koju su organizovali Jusupovi je bila u rangu sa balovima na carskom dvoru.

Jusupovi su bili pasionirani kolekcionari

Iza, na prvi pogled, neupadljive fasade Jusupovskog dvorca, krila se prava riznica dragocenosti, a čak je i sam dizajn enterijera bio umetnost za sebe. Na samom ulazu u dvorac se nalazi grandiozno stepenište od belog mermera, toliko veliko da kada se stane ispred njega pogled jedva seže do poslednjeg stepenika. Zidovi okolo su ukrašeni prefinjenim ornamentima, dok se sa plafona spušta luster optočen kristalima zadivljujućih razmera.

Svaka palata dvorca je uređivana u drugačijem stilu: dnevna soba je bila osmišljena u orijentalnom stilu sa istaknutim ornamentima od zlata, spavaće u baroknom, a gostinske u neoklasičnom. Za svačiji ukus je bilo ponešto. Neverovatno bogati Jusupovi su u svom domu posedovali pravo bogatstvo, a u svakoj od palata se nalazilo i po nekoliko desetina retkih i veoma raskošnih umetnina: slike najzapaženijih slikara tog doba, impozantne skulpture i gobleni, kao i stilski nameštaj renomiranih proizvođača.

Dvorac Jusupovih krije mračnu tajnu

Međutim, ovaj dvorac neverovatne lepote krije i jednu jako mračnu tajnu: u njemu je ubijen Grigorij Raspućin, blizak prijatelj poslednjeg ruskog cara, Nikolaja II, i starac koji je imao "isceliteljske moći". Upravo je njemu Aleksandra Fjodorovna najviše  veorvala kada je život carevića Alekseja visio o koncu. Ledenog decembarskog dana davne 1916. godine, poslednji potomak porodice Jusupov, Feliks, je sa svojim prijateljem Dmitrijem Pavlovičem skovao pakleni plan - da namame Raspućina u dvorac i tamo ga ubiju. Dvojica zločinaca su specijalno za svog gosta spremila kolače u koje su ubacili kalijum-cijanid, a nakon što su ga njima poslužili, dali mu i vino u kome se nalazio otrov.

Međutim, Raspućin se nije dao tako lako ubiti. Kada su shvatili da otrovi ne deluju, a da je njihov gost veseliji nego ikada, Jusupov je prešao na "plan B" i ispalio metak starcu pravo u srce. Verovali ili ne, ni on ga nije usmrtio. Nakon još tri uzastopna hica, Raspućin je i dalje bio živ. Kako bi završili započeto, Jusupov i njegov prijatelj su svog gosta vezali i bacili u Nevu, a kako je kasnije utvrđeno, mučenik je pod vodom ostao živ još punih 7 minuta.

image