Magazin

Šipak - saveznik u borbi protiv starenja

Čaj od šipka ublažuje simptome prehlade i upale grla, pomaže kod artritisa, dok njegovo ulje ima značajne prednosti u borbi protiv starenja kože. Od šipurka ili divlje ruže, kako se još zove, prave se džemovi i sirupi, te svoju primenu ima i u kuhinji.
Šipak - saveznik u borbi protiv starenja© @ azerbaijan_stockers-freepik

Jedna od najimpresivnijih prednosti šipka je njihova visoka koncentracija vitamina C. Tačna količina varira u zavisnosti od same biljke, ali se pokazalo da ima najveći sadržaj vitamina C od svih vrsta voća i povrća, govore rezultati studije objavljene u National Library of Medicine.

Zbog ove karakteristike, šipurak štiti organizam od infekcija i pomaže održavanju zaštitne barijere kože od spoljašnjih patogena. 

Čaj od šipka je odlična opcije za održavanje jakog imunološkog sistema.

Utvrđeno je da ima visok nivo polifenola, karotenoida, flavonoida i vitamina C i E koji imaju moćna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidanti preventivno deluju protiv kardiovaskularnih bolesti i mogu da snize holesterol, kao i krvni pritisak.

Ulje šipka štiti kožu od starenja

Ulje šipka regeneriše ćelije kože i smatra se korisnim za tretiranje ožiljaka, opekotina ili oporavak kože. Osim što pospešuje cirkulaciju, šipkovo ulje učvršćuje epiderm, pa bore mogu da budu manje uočljive, takođe može da spreči i pojavu novih. Redovnim korišćenjem ulja pojačava se vlažnost i elestičnost kože.

Dokazano smanjuje upalu povezanu sa artritisom tako što sprečava proizvodnju inflamatornih enzima i proteina. U tome posebno pomaže ulje od šipka koje se stavlja na područje upale.

Odličan i u borbi protiv kilograma

U jednoj studiji ispitano je 32 odrasle osobe koje su se borile sa viškom kilograma. Uzimali su 100 mg ekstrakta šipka dnevno i primećeno je da su značajno smanjili telesnu težinu i masne naslage oko stomaka. Ovaj efekat naučnicu su pripisali tilirozidu, još jednom snažnom antioksidansu koji se nalazi u šipku.

Pektin i voćna kiselina su prirodni diuretici i imaju laksativna stvojstva. Zato se šipurak koristi kod lečenja zatvora, kao i za olakšanje simptoma koji postoje kod poremećaja rada bubrega.

Kako se konzumira

Čaj od šipurka ima najčešću primenu i preporučuje se da plod divlje ruže prelijemo mlakom vodom i sačekamo par sati i onda ga popijemo. Takođe su na raspologanju ulja, kapsule, kreme, prah, kao i džemovi čija je priprema zahtevna i teška.

image