Magazin

Poslednjih 12 meseci najtopliji period Zemlje u poslednjih 125.000 godina

Poslednjih 12 meseci bilo je najtopliji period u svetu od kako se meri temperatura, što su naučnici uporedili sa ''filmovima apokalipse'', odnosno sa visokim temperaturama, žestokim šumskim požarima, snažnim olujama i razornim poplavama, dok novi podaci otkrivaju koliko je ovakva situacija neuobičajena i ''vanredna''.
Poslednjih 12 meseci najtopliji period Zemlje u poslednjih 125.000 godinaGetty © David McNew

U velikom klimatskom izveštaju koje je ove sedmice objavila istraživačka grupa Klimatska centrala, navodi se da je čovečanstvo doživelo najtopliji period od 12 meseci u poslednjih najmanje 125.000 godina, kao i da je ''sasvim izvesno'' da je 2023. bila najtoplija godina u zabeleženoj istoriji, nakon pet uzastopnih meseci rekordno visokih temperatura, prenosi Si-En-En.

Period od novembra 2022. do kraja oktobra 2023. bio je najtoplijih 12 meseci, sa prosečnom temperaturom od 1.32 stepena Celzijusa iznad temperatura predindustrijskog perioda, prema analizi međunarodnih podataka koju je u danas objavila neprofitna istraživačka grupa Klimatska centrala.

"Ključna stvar je to što ovo nije normalno. To su temperature koje ne bi trebalo da doživljavamo", rekao je Endru Persing, potpredsednik za nauku grupe Klimatska centrala, tokom razgovora sa novinarima. "Doživljavamo ih samo zato što smo preterano emitovali ugljen-dioksid u atmosferu."

Ogromna većina stanovnika planete bila je pogođena neuobičajeno toplim temperaturama tokom ovog 12-mesečnog perioda, navodi se u istraživanjima, pri čemu 7.3 milijarde ljudi, odnosno 90 odsto globalne populacije, je iskusilo najmanje 10 dana visokih temperatura "sa veoma jakim klimatskim otiscima".

U Indiji, 1.2 milijarde ljudi, odnosno 86 odsto stanovništva te zemlje, iskusilo je najmanje 30 dana visokih temperatura, a u SAD ta brojka je iznosila 88 miliona ljudi, ili 26 odsto stanovništva.

Samo dve zemlje, Island i Lesoto, iskusile su temperature koje su bile niže od prosečnih tokom ovog perioda, navodi se u izveštaju.

Svaki mesec od juna oborio je mesečne temperaturne rekorde, a svaki mesec od jula bio je barem 1,5 stepeni Celzijusa iznad preindustrijskih nivoa. Ova godina do sada ima prosečnu temperaturu od 1,43 stepena Celzijusa iznad preindustrijskih nivoa - što je opasno blizu međunarodno dogovorene ambicije da se ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

Pored neviđenih temperatura na kopnu, temperature okeana nastavile su da rastu. One su konstantno na rekordno visokim nivoima od početka maja, što je podstaklo eksplozivan razvoj uragana i tropskih oluja širom planete.

Led na Antarktiku takođe je ostao na rekordno niskim nivoima tokom šest uzastopnih meseci, prema izveštaju.

image
banner new
banner