Magazin

Italijansko selo je napravilo sopstveno sunce koje će se "upaliti" ove nedelje

Pomeranje sata svima teško pada, jer sunčeva svetlost nestaje brže nego inače a dani nam brzo postaju tamni i tmurni. Ovaj osećaj vrlo dobro znaju stanovnici sela Viganela u podnožju planine Italiji, jer na ovom mestu sunčeva svetlost potpuno nestaje na oko tri meseca svake godine. Ipak, stanovnici su odlučili da naprave sopstveni izvor svetla i toplote, uz pomoć kreativnosti i tehnologije, koje će se 11. novembra ponovo "aktivirati".
Italijansko selo je napravilo sopstveno sunce koje će se "upaliti" ove nedelje© Wikimedia Commons/Somnabot, Francoerbi

Italija je poznata po vibrantnim prizorima i moru koje obasjava topla i blještava sunčeva svetlost, ali selo Viganela je poznata po nečemu veoma drugačijem. Na ovom mirnom mestu u planinama, zbog svog nepovoljnog geografskog položaja i visine okolnih planina, stanovnici žive u potpunom mraku od sredine novembra do početka februara, 83 dana bez svetlosti.

Sunce tada zalazi iza planina, koje ga poptuno blokiraju, tako da su meštani primorani da žive bez ovog prirodnog izvora toplote i svetlosti u zimskom i jesenjem periodu. 

Kako je čoveku neophodno sunčevo svetlo za fizičko, ali i mentalno zdravlje, pre nekoliko godina su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i naprave sopstveno "sunce" i tako reše problem. 

Arhitekte Đakomo Bonzani i inženjer Emilio Barloko su 2006. godine kreirali interesantnu instalaciju. Odlučili su da postave džinovsko ogledalo, visine 40 metara, teško više od 1 tone, na oko 870 metara iznad sela, koje reflektuje sunčeve zrake na glavni trg. Pomoću kompjuterskog programa, ogledalo prati putanju sunčevih zraka tokom dana, te svetlost svetlost traje oko šest sati dnevno, kako bi ljudi imali vremena za socijalizaciju i "upijanje" svetlosti.  Ogledalo je tokom dana vertikalno a uveče se pozicionira horizontalno tako da kiša i vetar mogu da očiste njegovu površinu. Osmišljeno je tako da osvetli glavni trg i portu crkve. Aktivira se 11. novembru a isključuje se 2. februara tokom proslave Dana svetlosti

Projekat je koštao oko 100 hiljada evra, a načelnik okruga, Pjer Franko Midali, objasnio je da je ideja "veoma ljudska, a ne naučna, jer je nastala od želje za socijalizacijom i toplotom tokom mračnih zimskih meseci".

Zanimljivo je da je 2013. godine nastao sličan projekat u selu Pjukan u Norveškoj.

image