Magazin

Najtraženiji recepti u 2023. godini: Na spisku salata Dženifer Aniston i piletina "Oženi me"

Hrana je uvek jedna od tema koje se na Guglu najviše pretražuju, premda ideja za obroke makar jednom nedeljno ponestane. Sada je pretraživač izbacio statistiku najtraženijih jela u ovog godini, a na spisku su se našle i salata Dženifer Aniston, sendvič Bele Hadid i piletina "Oženi me".
Najtraženiji recepti u 2023. godini: Na spisku salata Dženifer Aniston i piletina "Oženi me"© Canva / Lunamarina

Najpopularniji svetski internet pretraživač Gugl je nedavno objavio spisak najtraženijih pojmova u ovoj godini, a na njemu su se, tradicionalno, našli i recepti za obroke. A kako i ne bi, kada svima makar jednom nedeljno treba ideja šta praviti za ručak. Najviše pretraga je imao jedan tradicionalni mediteranski recept, a jela koja su postala hit na TikToku su, sasvim očekivano, takođe pronašla svoje mesto u TOP 10.

Sugo - tradicionalni italijanski sos

Iako na prvu loptu zvuči veoma egzotično, sugo je veoma jednostavan, ali izuzetno ukusan paradajz sos poreklom iz Italije. Ovaj "najguglaniji" recept je star decenijama, a možda i vekovima, a osim paradajza, za njegovu pripremu je potrebno i malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, belog luka, luka i bosiljka. Varijacija na temu ima beskonačno, a sugo se može koristiti kao sos kako za testeninu i njoke, tako i za jela od mesa ili morskih plodova.

Sinsinati čili - izdašan sos poreklom iz Amerike

Na ovogodišnjem spisku najtraženijih recepata našao se još jedan sos, ovoga puta poreklom iz Amerike. Ovaj čili sos se priprema od paradajz sosa u kombinaciji sa mlevenom govedinom, paradajz pastom, lukom i belim lukom, a najčešće se servira preko špageta. Amerikanci ovoj kombinaciji vole da dodaju još i čedar sir i crveni pasulj.

Piletina "Oženi me" - TikTok hit sa 300 miliona pregleda

Na trećem mestu "najguglanijih" recepata našla se piletina "Oženi me" koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući TikToku. Recept je sakupio preko 59 miliona pregleda na toj društvenoj mreži, a sve zbog jednostavnosti pripreme i neverovatnog ukusa. Za pripremu ovog jela potrebno je svega nekoliko sastojaka: piletina i beli luk, sušeni paradajz, začinsko bilje i parmezan, od kojih se pravi izdašni sos. Obrok se priprema u samo jednoj šerpi, a servira sa testeninom, pirinčem ili krompirom.

@themodernproper Obviously this recipe sounds delicious, but why make marry me chicken tonight? Simple ingredients, wow-worthy flavors, and it will be on your dinner table in 25 minutes. Dive into a bite of tender chicken breast with sun-dried tomatoes, herbs, and a luscious cream sauce. Minimal ingredients make this recipe budget friendly and easy to shop for. #themodernproper#marrymechicken#chickenrecipes#chickenfordinner#chicken#easychickenrecipes#creamychicken#comfortfood#easydinners#easyrecipes#tuscanchicken#comfortfood#sunddriedtomatoes ##onepanmeal♬ original sound - TheModernProperWeeknightDinner

Brze palačinke - gotove za svega par minuta

Palačinke su jednostavno morale da se nađu na ovom spisku, jer - ko ne voli palačinke? Međutim, "brze palačinke" su, reklo bi se, još popularnije od onih običnih, zbog jednostavnosti pripreme. Od sastojaka je potrebno samo 2 i 1/4 šolje brašna, 2 jaja i dve šolje mleka. Nakon što je smesa gotova i potpuno homogena, na nauljenom tiganju se peku za svega minut do dva.

@homemeide Cinnamon Roll Pancakes 🥞 my viral pancakes but with more detailed instructions 🫶🏻 #pancake#cinnamonroll#cinnamonrollpancakes#breakfastideas#recipe♬ Married Life (From "Up") - Gina Luciani

Mango pita - egzotična i osvežavajuća pita koja se pravi za tili čas

Preukusna pita koja se pravi od manga se ove godine našla na petom mestu "najguglanijih" recepata na svetu. Naizgled je najsličnija čizkejku - na samom dnu se nalazi kora od graham keksa (napravljenog od integralnog graham brašna, smeđeg šećera, meda i cimeta) preko koje se stavlja fil od krem sira i svežeg manga. Osvežavajuća poslastica je toliko jednostavna za pripremu da se može spremati čak i svaki dan, a uvek je bolji izbor od kupovnih kolača i krofni.

@tasty @ivskitchen shows us the best way to make a summer mango pie (without baking)! #summer#nobake#pie#foodie#dessert#tasty#mango♬ original sound - Tasty

Salata "Zelena boginja" - još jedna TikTok zvezda sa skoro 284 miliona pregleda

Društvene mreže diktiraju brojne trendove, posebno u ishrani, a zahvaljujući TikToku se proslavila i ova salata - verovali ili ne, haštag #greengoddess je sakupio preko 284 miliona pregleda! Kako i samo ime govori, glavni sastojci su sve zelene boje: ajsberg salata (ili kupus), krastavac, vlašac i mladi luk, uz dodatak veganskog pesto sosa. Recept je toliko prost, a salata toliko ukusna, da je ova "boginja" prosto morala da se nađe na spisku najtraženijih jela 2023. godine.

"Dženifer Aniston" - patent holivudske zvezde

Još jedna zvezda među salatama je salata Dženifer Aniston, koju je proslavila popularna holivudska glumica još tokom snimanja serije "Prijatelji". Ova lagana, a nutritivno bogata salata se pravi od zelene salate, paradajza i pasulja kojima se dodaju hrskava ćureća slanina i piletina. Na samom kraju je glumica stavljala i malo pekorino sira, a kao dresing koristila italijanski preliv.

Grajnder sendvič - recept sa skoro 230 miliona pregleda na TikToku

Među rekorderima po pregledu na TikToku našao se i haštag #grindersandwich, a ono što ga od svih prethodnih recepata ističe jeste količina sastojaka - njih ima čak 21! Za pripremu ovog sendviča je potreban svež somun (ili fokača), nekoliko vrsta suhomesnatih delikatesa i nekoliko vrsta sira koji se svi zajedno zapeku u rerni, nakon čega se dodaju i povrće i namaz od majoneza, luka, čili paprike i začina.

Sendvič "Bela Hadid" - izvrsna kombinacija ukusa, a malo kalorija

Planetarno popularna manekenka Bela Hadid je receptom za ovaj sendvič "zaludela" ceo svet, a kako i ne bi, kada je toliko ukusan i jednostavan za pripremu. Za razliku od prethodnog primera, za čiju je pripremu bilo potrebno čak 21 namirnica, za Belin sendvič je potrebno samo nekoliko: tost, ćuretina, salama, sir, miks zelenih salata, crveni luk, feferoni, paradajz, malo balzamiko sirćeta i ajoli sos.

@lisanguyen Trying Bella Hadid’s Viral Sandwich 🎥: @Kyle ♬ original sound - Lisa Nguyen

"D Ber" špagete - recept iz popularne serije koji je oduševio sve

Ovo jelo se posebno dopalo gledaocima popularne serije "D Ber", koji su nakon što su je odgledali, odlučili da ponove recept i pripreme pastu u domaćoj režiji. Međutim, oni koji nisu gledali seriju, su recept morali da potraže na Guglu - otud se on i našao na desetom mestu po broju pretraga. Za pripremu ovog jela su potrebne špagete, italijanska kobasica i paradajz sos, a svi koji su probali jelo su oduševljeni kombinacijom ukusa.

image