Kafa bez kofeina: Kako se dobija i da li je ovakva kafa zdraviji izbor

Mnogi ljudi piju kafu kako bi uneli željenu dnevnu dozu kofeina i razbudili se, ali ima i onih koji uživaju u procesu pripremanja, ispijanja i u njenom ukusu, ali žele da izbegavaju potencijalne neželjene efekte kofeina. Tada se mnogi opredele za zrna bez kofeina, ali kako se ova supstanca odstranjuje iz zrna i da li ova kafa ima manje ili više dobrobiti za naše zdravlje?

Mnogi vole ukus kafe, ali u isto vreme žele da umanje količine kofeina koji konzumiraju zbog ličnih preferenci ili zdravstvenih razloga. Tada se ljubitelji ukusa kafe opredele za zrna koja nemaju kofein, kako bi i dalje mogli da uživaju u napitku, ali i da spreče neželjene efekte kofeina. Od procesa pripreme, do ukusa i koristi za zdravlje, postoji nekoliko glavnih razlika između kafe sa i bez kofeina:

Proces odstranjivanja kofeina

Dobro je znati da, čak i kada se primenjuju najefikasnije metode, nije moguće poptuno odstraniti svaki trag kofeina iz zrna. Ipak, količine koje preostaju su izuzetno male i nemaju veliki uticaj na organizam, tako da ne postoji mogućnost da će doći do neželjenih posledica konzumiranja kofeina.

Da li je kafa bez kofeina zdraviji izbor

Sigurno je da je kafa bez kofeina preporučljiva za one koji žele da umanje količinu unosa kofeina u toku dana, ali i dalje ne žele da se odreknu ovog ukusnog napitka. Srećom, postoji još nekoliko koristi koje ovakva zrna mogu doneti.

Zrna bez kofeina imaju sličan hemijski sastav kao i klasična zrna kafe. U njima se nalaze brojni antioksidanti (koji mogu blago oslabiti tokom procesa odstranjivanja kofeina), a prema portalu "Helt lajn (Healthline)", jedna šolja kafe može da sadrži magnezijum, kalijum ili vitamin B3, što predstavlja dobar dodatak ishrani u toku dana. Brojne studije su pokazale da kafa, sa ili bez kofeina, može biti korisna za kognitivno zdravlje i da potencijalno sprečava razvoj dijabetesa i određenih karcinoma. 

Dakle, kafa bez kofeina može biti od koristi za naše zdravlje, ali nećemo osetiti efekte kao kada konzumiramo klasično zrno, koji dolaze upravo od kofeina (poboljšana koncentracija, osećaj budnosti, bolji rad metabolizma...).