Magazin

Na hrani se stvorila buđ - koje namirnice su sigurne za jelo, a koje obavezno moramo da bacimo

Buđ se uhvatila na teglici sa džemom, očas posla je skinemo kašikom i obrišemo ivice. Spremno za jelo, pomisli bi mnogi. Ipak, naučnici smatraju da je ovaj potez rizičan, jer plesan koja se hvata na marmeladama, mladim sirevima i hlebu je rizična po naše zdravlje. Međutim, ukoliko je nađemo na luku ili špagetama, neće nam ništa biti ako je odstranimo i nastavimo sa pripremom jela. Koju hranu onda možemo, a koji ne smemo da jedemo kada sa nje odstranimo buđ?
Na hrani se stvorila buđ - koje namirnice su sigurne za jelo, a koje obavezno moramo da bacimo© Canva/Andjela Coso

Plesan opstaje skoro svugde - na plastičnim, drvenim, pa i metalnim površinama u domu, ima je u vazduhu i zemljištu. Viđamo je u kupatilu na fugama pločica, ali i u kuhinji u teglama sa kiselim krastavcima. 

Kada je ugledamo na siru ili kiselom mleku, često je samo odstranimo i nastavimo sa jelom. Ipak, naučnici kažu da bi trebalo da budemo oprezni, jer buđ može da izazove mnoštvo problema, od probavnih smetnji do oštećenja bubrega. 

Kako možemo da sprečimo da se buđ pojavljuje u domovima

Iako ne postoji sredstvo koje će zauvek uništini buđ, ono što možemo da uradimo jeste da se poslužimo strategijama koje usporavaju neizbežan rast buđi u domaćinstvu. Pod tim, naučnica Elizabeta Lambertini podrazumeva, da dom treba redovno da čistimo, odvajamo kontaminiranu hranu, kuvamo namirnice i da hranu držimo u frižideru. U kuhinji je neopodno da prekrivamo hranu, jer ćemo na taj način sprečiti prenos buđi vazduhom. Takođe, preporuka je da kuvanu hranu odložimo u manje posude i ostavimo u frižider.

"Hlađenje ili zamrzavanje određene hrane, poput hleba ili drugih peciva, maksimalno produžava rok trajanja. Obavezno držite frižider na maksismalno tri stepena i izbegavajte da ga prepunite hranom, jer ćete tako sprečiti cirkulaciju vazduha koja sprečava nastanak i razvoj buđi. Redovno čišćenje frižidera, kao i radnih površina i menjanje sunđera za suđe  će minimizirati nakupljanje ili širenje kolonija plesni", preporučuje Lambertini.

Na hrani se stvorila buđ - koje namirnice su sigurne za jelo, a koje treba baciti

"Kada se sa tvrde hrane, kao što je stari sir ili šargarepe, ukloni buđ i još koji centimetar ispod, namirnice mogu da se konzumiraju. Međutim, u "vlažnijoj" hrani kao što je mladi sir, jogurt, džem, kiseli krastavci ili humus, stepen rasta buđi je manje očigledan i teško ga je bezbedno ukloniti. Tada ove namirnice ne bi trebalo jesti", kaže profesor Don Šifer sa Univerziteta Rutgers i dodaje da isto pravilo važi i za meso i ribu.

Što se tiče hleba i pekarskih proizvoda na kojima ima plesni, treba ih baciti u kantu, kažu stručnjaci.

Malo drugačija situacija je kod bobičastog voća - ako je u pitanju samo izolovana bobica ili dve, njih bacimo i operemo ostatak.  Bobičasto voće je podložnije buđanju i neophodno je da se dobro ispere, ali tik pre konzimacije: "Ukoliko ih operete čim ste kupili maline ili borovnice i takve ih odložite, stvarate sredinu za nastanak buđi i to zbog vode koja ostaje zbog toga što ste isprali voće", ističe profesor Don Šifer, a piše Našonal Džiografik. 

Beli i crni luk su posebno skloni crnoj plesni, tzv. gljivicama u zemlji: "Ova buđ se može bezbedno oprati ili odrezati, ali predlažem čuvanje luka u mrežastim vrećama koje omogućavaju dosta ventilacije. Takođe, držite ih u frižideru za maksimalnu prevenciju", kaže genetičar Džo Hjuk JU.

image