Da li sladoled pomaže kod upale grla

Najveći broj slučajeva upala grla prouzrokovani su virusom ili bakterijama. Pored terapije koju je prepisao doktor, istraživanja pokazuju da određena hrana, kao što je sladoled, suzbija bol u grlu. Ovaj dezert sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji i smanjuje bol, te se preporučuje njegova konzumacija. Stručnjaci kažu da biramo zdravije varijante, po mogućstvu bez šećera i na bazi biljnog mleka.

Jedenje sladoleda pruža privremeno olakšanje kod upale grla i to zahvaljujući hladnom i umirujućem osećaju koju ova poslastica pruža. Međutim, ovo olakšanje koje osetimo posle par kašika sladolede, često je kratkotrajno, jer visok sadržaj šećera u većini sladoleda zapravo negativno utiče na upalu i "obara" imunitet, a samim tim pogoršava stanje.

Istraživanja sugerišu da šećer nije idealan za imuni sistem jer izaziva upalne procese i smanjuje efikasnost belih krvnih zrnaca, koji igraju ključnu ulogu u odbrani od bolesti. Dobra vest je da sada postoje razne opcije ove poslastice, te je preporuka da biramo one sladolede koji su bez šećera.

Naučnci ističu da ovaj hladni dezert može privremeno da "umrtviti" grlobolju, dok se kremasta tekstura lako guta što je olakšavajuća okolnost posebno kod upale krajnika. Tome u prilog ide i jedno istraživanje - ispitivali su se efekti jedenja sladoleda nakon uklanjanja krajnika kod dece i upoređenji su sa ishranom na sobnoj temperaturi. Zaključak objavljen na portalu National Library of Medicine pokazuje da je postojala značajna veza između uzimanja sladoleda i odsustva bola, piše Heltlajn.

Koji sladoled je zaista efikasan protiv upale grla

Odgovor na ovo pitanje je zapravo je veoma jednostavan - kada imamo upalu grla, u obzir bi trebalo da uzmemo sve one sladolede koji nemaju šećere i na bazi su biljnog mleka. Preporučljivo je da se konzumiraju sorbei ili zaleđeni smutiji napravljeni od voća, vode ili na primer, kokosovog mleka. Korisno je da se konzumiraju sladoledi glatke teksture, bez komadića čokolade ili nekog suvog voća, da se ne bi dodatno iritirali grlo.

I sa konzumacijom ove poslastice treba biti umeren - jesti ga polako kašičicom i ne bi trebalo da bude ekstremno hladan. 

Da li je za upalu grla bolja topla ili hladna hrana

Kada je u pitanju ublažavanje upale grla, i hladna i topla hrana mogu da pruže olakšanje, ali sklonosti variraju od osobe do osobe. Neki ljudi više vole sladoled, dok drugima pomaže tanjir tople supe. Dakle, ni hladna ni topla jela nisu sporna, ali postoje namirnice koje treba da izbegavamo, jer mogu izazvati iritaciju grla: 

Začinjena hrana - toplota začina iritiraju grlo, što dovodi do upale i nelagodnosti.
Kisela hrana i pića - izazivaju iritaciju grla zbog kiselosti.
Topli napici - ekstremno topli napici, poput čaja ili kafe, mogu opeći sluznicu grla, što dovodi do upale.
Mlečni proizvodi - konzumiranje mlečnih proizvoda takođe dovodi do nelagodnosti u grlu i osećaja gušće pljuvačke.
Alkohol - jaka pića će dehidrirati grlo i pogoršati iritaciju, posebno kada se konzumira u većoj  količini.