Magazin

Zbog solarnih oluja može doći do "internet apokalipse", signal može nestati i na nekoliko meseci

Zastrašujuća vest da bismo uskoro mogli u potpunosti ostati bez interneta zbog sve jačih i sve češćih solarnih oluja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Prognoza naučnika nije nimalo optimistična - oni strahuju da bismo bez interneta mogli ostati na nekoliko nedelja, pa čak i meseci.
Zbog solarnih oluja može doći do "internet apokalipse", signal može nestati i na nekoliko meseci© Wikimedia Commons / NASA

U današnje vreme gotovo da ne postoji osoba koja se makar nekim delom ne oslanja na internet, bilo da je u pitanju komunikacija sa prijateljima i porodicom, posao ili funkcionisanje "smart" sistema u kući. Sada su naučnici upozorili da je internet konekcija postala veoma "ranjiva", imajući u vidu sve češće i intenzivnije solarne oluje i da bi u budućnosti Zemlja mogla ostati bez signala.

"Internet apokalipsa" je na pomolu

Fenomen solarnih oluja je uzrokovan eksplozivnim ispuštanjem naelektrisanih čestica sa Sunca, a efekti ovakvih događaja su u velikoj meri uslovljeni strujanjem solarnih vetrova. Kada se ove naelektrisane čestice sudare sa Zemljinim magnetnim poljem javljaju se i geomagnetni poremećaji, koji imaju uticaj na sve što se nalazi na površini Zemlje.

Izuzetak nisu ni internet kablovi kojima je ispresecano okeansko dno, a koji su ključni za održavanje globalnog pristupa internetu. Upravo njihovo oštećenje i predstavlja najveću strepnju naučnika. Kada bi se ti kablovi oštetili, posledice bi bile katastrofalnih razmera, a svet bi ostao bez interneta na nekoliko nedelja, pa čak i meseci.

I ranije je svet ostajao bez komunikacija

Ovakav scenario nije nemoguć, naročitio ukoliko imamo u vidu da su se i ranije, i to ne tako davno, događale slične situacije. Jedna od najvećih katastrofa ovog tipa se na Zemlju "obrušila" 1859. godine, kada je solarna oluja za samo 17 sati stigla do Zemlje i prouzrokovala potpunu paralizu telegrafskog sistema. Ovaj događaj je u istoriji ostao zabeležen kao Karingtonov događaj, a pored velike materijalne štete, život je izgubilo i nekoliko operatera na sistemima.

Mišljenja su podeljena

Kao i uvek kada je prognoziranje ovakvih i sličnih događaja u pitanju, mišljenja naučnika su veoma podeljena i krajnje oprečna. I dok jedni, poput istraživača Pitera Bekera smatraju da je ovaj scenario sasvim realan, štaviše, vrlo verovatan, drugi su stava da je ovakvo širenje panike bespotrebno i štetno. Pristalica ovakvog stava je i IT stručnjak Sangita Abdu Đoti, koja tvrdi da je internet infrastruktura do te mere robusna, da je gotovo neuništiva. Kome verovati, ostaje da odlučimo sami.

image