Jedna u 50 miliona: Žena sa dve materice zatrudnela u obe

Tridesetdvogodišnja žena iz Alabame nosi dve ćerke, ali one nisu bliznakinje, već je svaka začeta u zasebnoj materici majke. Kelsi Hačer, buduća mama ovih devojčica, rođena je sa dve materice, u kojima sada rastu njene bebe. Lekari smatraju da je skoro nemoguće da dođe do začeća u obe materice u isto vreme, tako da je Kelsin slučaj pravo medicinsko čudo.

Kelsi koristi svoj Instagram nalog kako bi beležila svoje jedinstveno iskustvo i napredak trudnoće. U svojim objavama je podelila da je saznala da ima dva materice (uterus didelphys) kada je imala sedamnaest godina. Dve materice su veoma retka pojava, koja se pojavljuje kod oko 0,3 procenata žena. 

Žene koje imaju dve materice mogu imati poteškoće u trudnoći, ali Kelsi je do sada rodila troje dece, bez komplikacija. Tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda u maju, saznala je da je ponovo trudna, ali ovoga puta je došlo do začeća u obe materice.

"Nismo mogli da verujemo. Tokom prvog ultrazvuka smo se mnogo smejali", napisala je u jednoj od Instagram objava. "Verovatno su mi se periodi ovulacije poklopili u obe materice, pa je došlo do oplođenja u isto vreme," dodala je.

Za sada nije dijagnostifikovan ni jedan problem, a Kelsi je trenutno u trideset trećoj nedelji trudnoće. Obe bebe su zdrave i rastu pravilno i ne deluje kao da će doći do komplikacija prilikom porođaja. "Najnoviji ultrazvuk je pokazao da je jedna beba postavljena niže od druge, što je sjajno, jer izgleda da se pripremaju za porođaj i neće se "trkati" u isto vreme. Nadamo se da carski rez neće biti neophodan i da će bebe biti rođene u decembru," dodala je Kelsi u objavi sa ultrazvučnim snimcima beba.

Ono što može biti problematično jeste da će materice kontraktovati u različitim terminima, koji mogu da budu razdvojeni minutima, satima ili danima. Kelsi i njen suprug Kejleb su svesni da će carski rez možda biti potreban za jedan ili čak oba porođaja, ali da je najvažnije da bebe i mama budu bezbedne. 

Kelsi u objavama naglašava da svi medicinski stručnjaci sa kojima se susrela pažljivo prate njen slučaj, jer se niko do sada nije susreo sa ovom vrstom trudnoće. 

Trudnoća u obe materice je neverovatno retka. Hačerovoj je rečeno da su šanse jedan u 50 miliona, a poslednji poznati slučaj desio se u Bangladešu 2019. godine kada je dvadesetogodišnja Arifa Sultana rodila dvoje zdrave dece u razmaku od 26 dana.