Za jaja možemo da kažemo da su prava riznica zdravlja jer su bogati su antioksidansima, proteinima, vitaminima A, D, E i skoro da ne sadrže ugljene hidrate. Ova namirnica je jedan od najboljih izvora holina, važnog nutritijenta, neophodnog za normalno funkcionisanje ćelija. Takođe, omega-3 kiseline, koje su bitne za rad srca se nalaze u jajima.
Sadrže važne esencijalne hranljive materije koji poboljšavaju zdravlje mozga i očiju. Spadaju u niskokloričnu hranu a jedno jaje ima oko 78 kalorija.
Mnogi bi rekli da je stvar ukusa da li više volimo da jedemo kajganu ili kuvana jaja. Ipak, kada su u pitanju koristi koje pružaju našem telu, onda je svakako bitno kako ih spremamao.
Kuvana jaja zadrže većinu hranljivih sastojaka
Kada su jaja skuvana, ona obezbeđuju dobar balans proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala. Kuvanjem se čuva većina hranljivih materija, što ga čini pogodnim izborom za brz i zdrav obrok. Ovako spremljena jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima i neosporno sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su telu potrebne za optimalan rast i oporavak.
Hranljiva vrednost kajgane zavisi od toga šta smo dodali u nju
Za razliku od kuvanih, da bismo ispržili jaja, neophodno je da u tiganj stavimo ulje ili puter. Već sada, dodali smo jednu namirnicu, a samim tim i kalorije. Neretko se nećemo ovde zaustaviti, te ćemo staviti malo slaninice, sira ili šunke i tako će hranljiva vrednost kajgane varirati u zavisnosti od toga šta im dodali.
Između ove dve varijante, ipak su kuvana jaja zdravija opcija. Ona zadržavaju većinu svojih prirodnih vrednosti jer se pripremaju bez dodatnih masti i sastojaka.
Stručnjaci ističu da i kajgana i kuvana jaja mogu da budu korisni za telo i mozak. Bitno je da ne preterujemo u količini, a prilikom prženja da ih spremimo samo na maslinovom ulju i da ako već dodajemo nešto to bude spanać ili blitva, a ne namirnice životinjskog porekla.
Takođe, treba uzeti u obzir da nisu sva jaja ista i preporuka je da uvek biramo organska.