Smenjen tvorac kompanije "Open AI": Upozoravao na strahote od veštačke inteligencije

Kako je saopštio upravni odbor, i predsednik kompanije i jedan od osnivača "Open AI" Greg Brokman će se povući sa mesta predsednika odbora, ali će i dalje zadržati mesto u kompaniji

Odbor američke kompanije "Open AI", koja je kreirala popularni sistem veštačke inteligencije Čet GPT, saopštio je da je smenio jednog od suosnivača kompanije i izvršnog direktora Sema Altmana zato što "nije bio iskren u komunikaciji sa odborom."

Upravni odbor više nema poverenja u sposobnost Altmana da i dalje vodi "Open AI", ističe se u saopštenju kompanije.

Glavna tehnološka direktorka "Open AI" Mira Murati preuzela je dužnost privremenog izvršnog direktora, navela je ova kompanija.

Kako je saopštio upravni odbor, i predsednik kompanije "Open AI" Greg Brokman će se povući sa mesta predsednika odbora, ali će i dalje zadržati mesto u kompaniji.

Greg Brokman, pored Altmana još jedan suosnivač "Open AI", izjavio je da će podneti ostavku u kompaniji. Samo nekoliko sati ranije, odbor "Open AI" je saopštio da će Brokman napustiti poziciju predsednika. "Još pokušavamo da shvatimo šta se dogodilo", izjavio je Brokman, prenosi "Fajnenšel tajms".

Portparol "Open AI" je rekao da kompanija "u ovom trenutku nema šta da doda."

Altman je u četvrtak učestvovao na samitu izvršnih direktora na konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, gde se nalazi i sedište kompanije "Open AI".

Tridesetosmogodišnji Altman, koji je vodio i pomogao u pokretanju firme, takođe je postao i neka vrsta portparola za čitavu industriju VI. Upozoravao je i na opasnost od prebrzog razvoja i mogućnosti VI, a svedočio je i pred Kongresom SAD.

"Bilo je ovo transformativno iskustvo za mene, ali nadam se i za čitav svet. Najviše od svega sam voleo da radim sa talentovanim ljudima. O tome šta ću dalje, obavestiću vas kasnije", napisao je Altman na društvenim mrežama.

Altmanov izlazak izazvao je šok u Silicijumskoj dolini, zato što je on, posle lansiranja izuzetno polularnog Čet GPT, postao simbol naglog procvata veštačke inteligencije.

"Open AI" je privukao milijarde dolara ulaganja strateških partnera, pre svega "Majkrosofta", čije akcije su pale su za oko dva procenta zbog najave Altmanovog odlaska.

Upravni odbor "Open AI" saopštio je da je zahvalan Altmanu za njegov doprinos rastu kompanije, dodajući "da je novo rukovodstvo neophodno kako bi kompanija i ubuduće napredovala."

"Open AI" je počeo kao neprofitna organizacija 2015. godine, a 2019. je restrukturisan i podržao ga je "Majkrosoft" koji je uložio milijarde dolara.

Pre nedelju dana pojavile su se informacije "Open AI", navodno, planira da počne da prodaje akcije kompanije investitorima, čime bi tržišna vrednost kompanije dostigla više od 80 milijardi dolara.