Magazin

Šakira ipak izbegla zatvor, nagodila se sa tužilaštvom da plati milionsku kaznu

Pevačica Šakira pristala je na dogovor sa španskim tužilaštvom prvog dana suđenja za poresku utaju, čime je izbegla moguću zatvorsku kaznu od osam godina i dva meseca. Priznala je sve tačke optužbe i platiće kaznu od oko 7 miliona. "Moram da prevaziđem stres i emocionalne posledice u poslednjih nekoliko godina i da se fokusiram na stvari koje volim", rekla je zvezda.
Šakira ipak izbegla zatvor, nagodila se sa tužilaštvom da plati milionsku kaznuGetty © Jason Kempin / Staff

Šakira je predsedavajućem sudiji Hozeu Manuelu del Amu u Barseloni kazala da prihvata sporazum postignut sa tužiocima. Priznala je u šest tačaka optužnice da nije platila španskoj vladi 14,5 miliona evra poreza između 2012. i 2014. godine, prenosi Ej Pi Njuz. Ona je pored novčane, dobila i uslovnu trogodišnju kaznu.

Njena pravna savetnica Mirijam Kompani je rekla da je "ovo bila teška odluka za koju je bilo potrebno vreme da se donese i da je odluka motivisana željom da se Šakira fokusira na podizanje dece i karijeru".

Takođe, kolumbijska zvezda se obratila preko svoje PR firme, istakavši da je želela da se bori, ali da ipak mora da preveziđe stres i emocionalne posledice sa kojim se susreće u poslednje vreme.

"Odlučila sam da konačno rešim stvar u najboljem interesu moje dece koja ne žele da vide svoju majku kako žrtvuje svoje lično blagostanje u ovoj borbi. Moram da prevaziđem stres i emocionalne posledice u poslednjih nekoliko godina i da se fokusiram na stvari koje volim - svoju decu i sve prilike koje mogu da dođu u svojoj karijeri", navodi se u saopštenju.

Šakirini problemi sa porezom u Španiji traju već neko vreme

Tužioci su u julu zatražili zatvorsku kaznu od osam godina i dva meseca i novčanu kaznu od 24 miliona evra. Slučaj je zavisio od toga gde je Šakira živela u periodu od 2012. i 2014. godine. Tužioci u Barseloni su tvrdili da je kolumbijska pevačica provela više od polovine tog perioda u Španiji. I upravo zbog toga je trebalo da plati porez na svoj prihod širom sveta, iako je njena zvanična rezidencija i dalje bila na Bahamima.

Višestruka dobitnica Gremija je odbila ovaj dogovor rekavši tada da "veruje u svoju nevinost i odlučuje da to pitanje ostavi u rukama zakona". Detalji tog potencijalnog dogovora nisu objavljeni.

Pop pevačica je imenovana u otkrivanju slučaja "Paradise Papers" koje detaljno opisuje dogovore o ofšor porezima brojnih visokoprofiliranih pojedinaca, uključujući muzičke ličnosti, kao što su Madona i Bono iz grupe Ju tu. Njen predstavnik za javnost je rekao da je "već platila sve što je dugovala".

Bolan razlaz sa nekadašnjim partnerom

Pevačica i nekadašnji fudbaler, Đerar Pike razišli su se 2022. godine, nakon 12 godina veze: "Žao nam je što potvrđujemo da se rastajemo. Za dobrobit svoje dece, koja su naš glavni prioritet, molimo da poštujete njihovu privatnost. Hvala vam na razumevanju", pisalo je u saopštenju za javnost koje je nekadašnji par izdao.

Tačku na kraj svoje ljubavi stavili su nakon što je Pike našao drugu devojku, Klaru Čiju Marti, s kojom je otpočeo zajednički život. Šakira mu se osvetila pesmama, pevajuću šta misli o njemu, njegovoj devojci i njihovoj vezi. Numeru Out of Your League je u samo 24 sata pogledalo više od 63 miliona ljudi.

image