Magazin

Danas je Aranđelovdan - praznik po kom se zna kakva će biti zima i proleće

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Veruje se da se nebo otvara za molitve i da će se ispuniti najveće želje.
Danas je Aranđelovdan - praznik po kom se zna kakva će biti zima i proleće© СПЦ

Crkva je ovaj dan posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Simbol je borbe protiv zla, a na ikonama je prikazan kao ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji leži pod nogama.

Brojna verovanja su vezana za Aranđelovdan - u narodu se smatra da vreme na današnji dan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća. Takođe, bolesni na ovaj praznik otpočinju put ka ozdravljenju. Veruje se da se nebo otvara za molitve i da će se ispuniti najveće želje ako dolaze duboko iz srca.

U nekim delovima Srbije arhanđel Mihailo je zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove. Postoji i priča da luta prerušen u prosjaka i pokazuje pravi put nevernicima i pomaže nemoćnima. 

Na Aranđelovdan treba da se sprema žito, iako neki ne misle tako

Smatra se čuvarem pravoslavne vere i njegov kult je nastao u trećem veku u Frigiji. Slava je Saborne crkve u Beogradu i zaštitnik je loze Nemanjića. Aranđelovdan je jedna od najčešćih slava koje se proslavljaju kod nas. 

Često možemo čuti da se na ovaj praznik ne sprema žito, jer se arhanđel Mihailo smatra "živim svetiteljem". Međutim, ovo je neopravdano i netačno. Crkva nalaže da žito treba da se sprema - jer ne postoje "mrtvi svetitelji". Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u tom domu.

image