Magazin

Da li su vežbe za lice zaista efikasne

Masaže i gimnastika za lice, kružni pokreti oko očiju, tapkanje kažiprstom u predelu brade... Verovatno ste videli ili čuli o ovim "efikasnim" vežbama za podmlađivanje - novinski tekstovi hvale efekte joge za lice, na mrežama influenseri kažu da su im ovakvi "treninzi" pomogli da izgledaju par godina mlađe. Ipak, dermatolozi se ne slažu sa njima i tvrde da nećemo ništa izgubiti ako nam vežbe za lice postanu rutina, ali naglašavaju da ne očekujemo neke velike rezultate.
Da li su vežbe za lice zaista efikasne© freepik

Sigurno ste naleteli na neki od snimaka na TikToku ili Instagramu, gde osoba demonstrira vežbe za lice pred milionskim onlajn auditorijumom. Pokazuje kako treba da masiramo kažiprstom predeo oko nosa, "pravimo" krugove oko očiju, otvaramo široko usta u obliku slova O. Povrh svega, neki tvrdi da su ove rutine poboljšale tonus kože i ublažile bore oko usta. Zvuči idealno i već razmišljamo da treba da pokušamo ovako nešto, jer oduzima malo vremena, a ne košta skoro ništa.

@lisa.beautify Welcome to Selfcare TikTok 🫶 If you want to learn more facial exercises, check out my face yoga course 🤗 #facemassagetips♬ People (Sped Up) - Libianca & sped up + slowed

I dermatolozi daju vetar u leđa da probamo, ali nisi ubeđeni da ćemo imati neke velike rezultate:

"Potrebno je da znate je da ne postoje dobre naučne studije koje potvrđuju tvrdnje da su vežbe za lice delotvorne. Iskreno, teško je reći da li su vežbe za lice delotvorne. Ali ako ste zainteresovani da pokušate, nema razloga da to ne uradite. Nisu opasne i neće izazvati loš rezultat, kaže Suzan Olbriht, vanredni profesor dermatologije na Harvardu i dodaje da nije uverena u njihvu efikasnost.

Ne treba očekivati drastičnu promenu od ove tehnike protiv starenja

Doza skepticima u domenu nege kože na ovakav način u naučnim krugovima postoji, ali u određenim situacijama vežbe za lice su korisne. "Masaža i vežbe koje zatežu kožu zahvaćenu ožiljcima mogu učiniti da naglašeni ožiljak postane manje vidljiv. Neosporno je da pomažu kod poboljšanja mišićnog tonusa na licu i gubitka masti ili preraspodeli masti, ali su promene veoma suptilne", naglašava dr Olbriht, a piše Helt Harvard.

Šta ubrzava starenje kože

Stres, manjak sna, duvanski dim, svakodnevna konzumacija alkohola, brza hrana, boravak u zagađenim sredinama, izlaganje suncu bez korišćenja krema sa zaštitnim faktorima su najčešći uzroci zbog kojih ubrzano starimo. 

Lekari ističu da ne postoji samo jedna tehnika koja se pokazala kao delotvorna u "borbama" protiv bora, podočnjaka i umornog lica. Da bismo počeli da uočavamo pozitivne promene, pored kozmetičkih procedura, između ostalog i masaža i vežbi za lice, moramo da uključimo izbalansiranu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, kvalitetan san, dosta tečnosti, fizičku aktivnost. 

image