Patlidžan - odličan saveznik u borbi protiv kilograma

Patlidžan ili plavi paradajz, kako ga još zovu kod nas, ne zauzima baš počasno mesto na srpskim trpezama iako bi trebalo. Naime, ima malo kalorija, dobar je izvor vlakana i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i ravnoteži digestivnog trakta, te njegovo uključivanje u ishranu može da ima velike koristi za zdravlje, ali i redukciju kilograma.

Koliko često konzumirate patlidžan? Verovatno ga s vremena na vreme ispohujete ili u najboljem slučaju pripremite sa mesom i pirinčem. Ipak, čini se, da nije posebno popularan. Mnogi kao izgovor navode njegov gorki ukus, ali će pre biti to što nismo navikli da češće bude u našem jelovniku. Ovo je potrebno menjati, jer specifični ljubičasti plod ipak ima puno zdravstvenih prednosti.

Niskokaloričan, a bogat nutritijentima

Patlidžan se svrstava u povrće, ali zbog načina na koji raste zapravo je voće. Bilo kako bilo, ova biljka u samo sto grama ima oko trideset kalorija, i sadrži solidne količine magnana, kalijuma, folata. Bogat je antioksidansima koji pomažu u sprečavanji bolesti srca i raznih karcinoma. Sadrži veliku količinu vlakana koja doprinose boljem radu creva i smanjenje nivoa holesterola. Upravo zbog toga, kao i osećaja sitosti dobar je u borbi protiv viška kilograma. Boju patlidžan duguje antocijaninima, vrsti pigmenta sa antioksidativnim svojstvima, a među najkorisnijim se istakao nasunin.

Lako se priprema i kombinuje sa drugim namirnicama

Iako se neki žale da se događalo da je gorak ili pak puno ljut, preporuka je da se pre termičke obrade, dobro opere, oljušti, iseče na uzdužne komade i posoli. Neophodno je sačekati oko pola sata, da so ublaži gorčinu, i tek onda ga peći, pržiti ili dinstati sa drugim povrćem. Odlična je zamena za visokokalorične namirnice, jer nema mnogo ugljenih hidrata i kalorija.

Specijalitet sa patlidžanom sa juga Rusije

Najlakši način da ga spremite jeste da ga oljuštite, posolite i sa malo maslinovog ulja ispečete u rerni. Ipak, ako želite da probate složenije jelo, predlažemo salatu koja dolazi iz Krasnodarskog kraja, a baš na jugu Rusije posebno su popularna jela koja uključuju ovu namirnicu.  

Sastojci:

Preliv:

Priprema:

Povrće dobro operite, patlidžan isecite na krugove i posolite. Sačekajte pola sata da bi so izvukla gorčinu. U međuvremenu, isecite papriku na krupnije komade i propržite na ulju. To kasnije isto uradite sa patlidžanom. U činiji ređajte prvo patlidžan, mešavinu začina sa sitno seckanim lukom, pa papriku, onda opet začine, i na kraju paradajz isečen na krugove.

Zagrejte vodu i dobro promešajte sve sastojke predviđene za preliv. Prelijte salatu i ostavite da stoji desetak sati. Kada je budete servirali, ponovo stavite malo ulja, biće još ukusnija.