Zimski period u Srbiji obeležavaju proslave krsnih slava, doček Nove godine, slavi se Božić. Pored druženja i lepih želja, nezaobilazne su primamljive đakonije kojima se često prepuštamo bez razmišljanja. Prekomerna konzumacija jake i teške hrane dovodi do gojenja, izaziva niz zdravstvenih problema kao što su mučnine, visok pritisak, pa i infarkt i moždani udar. Zato je važno da u "moru izbora" koje imamo na slavskim trpezama budemo oprezni i povedemo računa šta jedemo. Stručnjaci napominju da se i u ovim situacijama "po jutru dan poznaje" i da, iako idemo na slavu za večeru, ne smemo da preskočimo jutarnji obrok:
"Kada je slavski dani, taj dan je kao i svaki drugi. Započnite ga uobičajenim ritualima, ali obavezno morate da doručkujete, čak i užinate ako idete kasnije u goste. Ovo radite kako ne biste otišli gladni i preterali sa hranom", kaže nutricionista-dijetetičar Tamara Jerinić za RT Balkan.
Ili kolač ili piće, ne treba probati sva jela
Kao što je poznato, goste na slavama očekuju razni specijaliteti - pite, predjela, supe, salate, prasetina, nezaobilazna sarma, a ako je slava posna, tu je i riba i posna jela. Mnogo hrane je pred nama i nije jednostavno odoleti. Poruka nutricioniste u ovim slučajevima je jasna - ne može i sarma, i meso i kolači i vino, nego samo nešto od toga. Preporučljivo je da ne preterujemo u količini, a zalogaje polako i dugo da žvaćemo.
"Potrudite se da ne probate sve, izaberite tačno šta ćete jesti, budite umereni i tu stanite. Na vama je da odlučite da li ćete se počastiti kolačem ili pićem", naglašava nutricionista.
Dve slave u toku dana ne moraju da budu velik izazov za naš karakter
U decembru nas očekuje i Nikoljdan, slava koju najveći broj Srba slavi. Za ovaj dan često se kaže da "pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste". Zato se događa da za Svetog Nikolu idemou goste u dva domaćinstva, a mnogo hrane i još na različitim mesta, skoro da garantuju da možemo lako da pređemo granicu i stavimo u tanjir više nego što je dovoljno. Da ne bismo zapali u ovakve "zamke", poželjno je da napravimo bar 3 i po do 4 sata razmaka između obroka, hidriramo se vodom ili čajem bez šećera i ako je moguće prošetamo od jedne do druge kuće.
"Jako je bitno da ako idete na više slava u toku dana raspodelite gde ćete šta jesti i približno jela uskladite sa vremenom svojih uobičajenih obroka. Uživajte u slavlju i druženju, ali odmah nakon slavlja se vratite u svoj ritam", savetuje Tamara.
Kod prejedanja pomaže kisela voda, a u nekim slučajevima samo lekar
"Bubnjenje" u ušima, mučnine, preznojavanje, podrigivanje su najčešći simptomi prejedanja. Da ne bi došlo da nam pozli na slavi, bilo bi odlično da se pridržavamo navedenih saveta i preventivom zaustavimo potencijalne probleme. Ipak, ako se dogodi da neumerenost u jelu i piću skroz ovladaju i počnemo da se osećamo loše, može da pomogne kisela voda ili malo sode bikarbone. Ukoliko ne primetimo da nam je bolje i pojave se bolovi u stomaku i povraćanje neophodno je da se obratimo lekaru.
Takođe, sutradan bi trebalo da se vratimo na izbalansiranu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, pijemo više vode i čajeva i pojačamo fizičku aktivnost.