Magazin

Efekat prve noći: Zašto ne možemo da spavamo kad smo daleko od kuće

Na putovanjima, pored uživanja u razgledanju grada, poseti muzejima, ručanju u lokalnim restoranima, često se dogodi, da kada je vreme da se odmorimo i spavamo, san jednostavno ne dolazi na oči. Putna nesanica nije neobičajena pojava i događa se mnogima, a glavni "krivci" su džet leg i promena sredine.
Efekat prve noći: Zašto ne možemo da spavamo kad smo daleko od kuće© freepik

Kada odlazimo na željene destinacije, obilazak znamenitosti se podrazumeva, a tada želimo da odmorimo i što više spavamo. Ipak, događa se da posle celodnevnih šetnji, završimo tako što ležimo u krevetu i gladamo u plafon hotela - ne možemo da zaspimo, a ako se to i dogodi, san je "iscepkan" i nemiran.

Džet leg definitivno utiče na to što je san poremećen. Nastaje kao posledica letenja avionom kroz više časovnih zona, a osobe koje "pogodi", često su dezorjentisane, zbunjene i ne mogu da spavaju. Stručnjaci ističu da dehidratacija pogoršava simptome džet laga, pa je zato neophodno da smanjimo kafu i alkoholna pića i povećamo unos vode, ceđenih sokova i čaja kada smo na putovanju. 

"Efekat prve noći" i promena sredine utiču na kvalitet sna

Puno uzbuđenja, novi grad, strani jezik, nepoznate ulice, određena pravila koja ne važe u našoj zemlji sad se moraju poštovati, gužve u metrou i prevozu. Sve ove situacije i nova sredina ne daju mozgu mira:

"Našem mozgu nije jednostavno da spava na nepoznatim mestima. Tada prolazi kroz fenomen koji se naziva "efekat prve noći" koji podrazumeva da je mozak kao na noćnoj straži. Ovo stanje izgleda tako da jedna polovina mozga spava, a druga je budna. U tim sličajevima on stalno procenjuje novo okruženje i potencijalne opasnosti", kaže doktor Majkl Breus.

Kada putujmo dnevni, uobičajeni raspored na koji smo navikli se značajno menja: "Istraživanja pokazuju da jedenje obroka ranije ili kasnije nego što to obično radimo narušava cirkadijalni ritam, koji utiče na to da ne možemo da zaspimo", kaže doktor. On ističe da ne bi trebalo da zanemarimo činjenicu, da mnogi od nas preteruju sa lokalnim specijalitetima, koji ponekad loše utiču na varenje i dovode do sabotaže sna.

Pravazilaženje putne nesanice počinje pre samog putovanja

Kada posećujujemo drugu vremensku zonu, najbolje je da unapred pripremimo svoje telo i um:

"Najbolji način je da se sinhronizujemo sa vremenskom zonom u koju putujemo. Pod tim podrazumevamo pomeranje vremena za spavanje sat ranije (ili kasnije) nedelju dana pre nego što odemo. Ova jednostavna strategija će pomoći da prilagodimo svoj ritam na novi raspored", savetuje doktor Breus. 

image