Sveti Stefan Dečanski: Nad njegovim moštima u Dečanima mole se ljudi svih veroispovesti

Kraj tela Svetog kralja dešavaju se čudesna isceljenja, dok je o blagodati na moštima prvi pisao njegov sin, kralj Dušan, inače odgovoran za očevu smrt

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.

Sveti Stefan Dečanski bio je sin kralja Milutina, a otac cara Dušana.

Kada je postao punoletan, oženio se kćerkom bugarskog vladara Marijom i dobio na upravu Zetu.

U mladosti je, pod lažnom optužbom da hoće ocu da otme presto, oslepljen po naređenju kralja Milutina, i poslat na zatočenje u carigradski manastir Hrista Pantokratora. Međutim, javio mu se Sveti Nikola i nakon pet godina zatočeništva povratio mu se vid.

U znak zahvalnosti, podigao je hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture u Srbiji.

Smrt Svetog Kralja Dečanskog bila je iznenadna i mučenička i nije dočekao da vidi sve lepote svoje zadužbine.

Svet je napustio na današnji dan 1331. godine, udavljen je pošto je dva meseca proveo u zatočeništvu u tvrđavi Zvečan nakon pobune vlastele mladog kralja Dušana.

Njegovo telo nalazi se i danas u kivotu pred ikonostasom u manastiru Visoki Dečani.

O čudesnom projavljivanju blagodati na moštima Svetog Stefana Dečanskog pisao je upravo njegov sin, kralj Dušan 1343. godine u jednoj povelji. Naime, u viđenjima javio se crkvenjaku i igumanu manastira sa zapovešću da mu se telo izvadi iz zemlje. Arhiepiskop je sa saborom uz molitve otvorio grob i pronašao kraljeve mošti cele i miomirisne. Mošti su položene u kivot ispred ikonostasa i izložene da ih svi vide.

Kako tada, tako kroz vekove sve do danas, telo Svetoga kralja je potpuno celo.

Čuda Svetog kralja

Kraj moštiju Svetog Stefana Dečanskog vekovima se dešavaju čudesna isceljenja. Nebrojeni su primeri gde su uz kivot sa moštima našeg Svetog Kralja slepi progledali, nepokretni prohodali, a bezdetni parovi izmolili porod. Monasi u ovoj svetinji vekovima beleže čuda čiji su svedoci bili.

U Prvom svetskom ratu Bugari su opljačkali manastir i pokušali da odnesu i mošti Svetog kralja, ali su se kola s njegovim telom zaglavila na putu i ostala nepokretna. Mošti su vraćene, Bugari su otišli a među okupljenim narodom jedan stari Arnaut je rekao: "Vidite li, Sveti kralj neće da napusti Dečane. Srbi opet dolaze. Pazite šta radite!"

Narodna verovanja

Nekada se na današnji dan u narodu proslavljao Sveti Martin, a na ovaj praznik najavljuje se zima izrekom "Sveti Mrata, sneg na vrata".

Prema verovanju, današnji dan predskazuje kakva će zima biti.

Ako je dan maglovit, zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, veruje se da će biti mraza.