Ove lozinke nikada ne smete koristiti: Najčešće na svetu, a mogu se "provaliti" za manje od sekunde

Lozinke koje koristimo su poput ulaznih vrata u svet naših privatnih podataka, a što su one prostije, to je i verovatnoća da će neko zlonameran moći da im pristupi veća. Od 20 najčešćih lozinki na svetu, čak 17 može biti "provaljeno" za manje od jedne sekunde.

Zaštita personalnih podataka na internetu je danas važnija nego ikada, imajući u vidu sve veći broj hakera i malicioznih softvera koji vrebaju sa svih strana. Na ove nemani sa prostora interneta niko nije imun, a jedino što nas može zaštititi jesu kompleksne i neuobičajene lozinke.

Pre nego što objasnimo koje su pristupne šifre najbolje i najbezbednije, hajde da pogledamo kakve lozinke nikada ne bi trebalo da koristimo.

20 najčešćih i "najranjivijih" lozinki

Prema podacima jednog istraživanja, sa spiska od 20 najčešćih lozinki, za "provaljivanje" prvih 17 je potrebno manje od 1 sekunde! Zato, kada sledeći put budete kreirali neki korisnički nalog, dobro povedite računa da lozinka koju unosite ne bude jedna sa ovog spiska.

Kao što možemo uočiti, najčešće lozinke su i one najjednostavnije, koje ni kod korisnika, a ni kod malicioznih hakera ne zahtevaju poseban napor za generisanje i dalje unošenje. Razloga za to ima nekoliko: jedan od njih je svakako manja verovatnoća da će lozinka biti zaboravljena, dok se kao drugi često navodi i veliki broj "logovanja" tokom dana, pri čemu je jednostavniju lozinku korisnicima lakše unositi.

Jednostavna lozinka je velika bezbednosna pretnja

Ukoliko na internetu imate minimalan broj naloga, a za komunikaciju koristite pretežno mejl, na koji druge aplikacije čak nisu ni povezane, tvrdnja da je jednostavna lozinka velika pretnja za bezbednost vam se može učiniti previše ozbiljnom. Međutim, stručnjaci za sajber bezbednost naglašavaju da su prilikom čak 86 posto sajber-napada korišćeni ukradeni kredencijali korisnika.

U eri digitalizacije i sve većeg procenta usluga koje se koriste onlajn, paradoksalno, opuštenost korisnika je sve veća, a njihove lozinke sve slabije i slabije. Štaviše, često se ljudi ni ne trude da ih generišu samostalno, već samo prihvate neku koju program sam ponudi. Ovakva navika, pak, može puno da košta.

Kakve lozinke su najbolje

Jedan od najboljih načina za zaštitu personalnih podataka na internetu jeste korišćenje emotikona prilikom generisanja lozinke, a ovaj savet dolazi direktno od eksperata za sajber bezbednost.

Na taj način bezbednost našeg naloga se povećava i do nekoliko hiljada puta. Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju je to da ne koristimo one emotikone koji nas mogu "odati", odnosno one koje često koristimo u komunikaciji ili na društvenim mrežama.

Još jedan savet, ovoga puta od psihologa, je da se kao pristupna šifra koristi i neka pozitivna afirmacija, koja kada se dopuni emotikonom, može poboljšati i raspoloženje. Na taj način ne samo da se hakerima otežava maliciozna misija, već i podiže raspoloženje prilikom svakog unosa lozinke.