Magazin

Može li ples da spasi planetu? Jedan noćni klub je dokazao da može

Neki da bi spasili planetu prelaze na vegetarijanstvo, drugi koriste štedljive sijalice, treći idu do posla i nazad biciklom kako bi smanjili emisiju štetnih gasova u atmosferu. Načina je pregršt, ali je ovaj klub pronašao najkreativniji - on koristi toplotu koju emituje publika na žurkama i pretvara je u energiju!
Može li ples da spasi planetu? Jedan noćni klub je dokazao da može© Canva / Pressmaster

Nakon tri godine razvoja i usavršavanja, jedan noćni klub u Glazgovu je konačno lansirao prvi sistem u svetu koji toplotu tela pretvara u obnovljivu energiju. Ono što posetiocima noćnog kluba zaista donosi ovakva inovacija jeste saznanje da su svojim plesom i uživanjem doprineli ne samo boljoj atmosferi na žurci, već i ekologiji i očuvanju planete.

Ples kao izvor obnovljive energije

Izumitelj sistema koji nosi naziv "Bodihit", je geotermalni preduzetnik Dejvid Taunsend, koji je i sam veliki ljubitelj noćnih izlazaka. Upućen u to koliko je fosilnih goriva neophodno da se jedan prostor zagreje ili ohladi, odlučio je da učini dobro delo za našu planetu i razvije sistem koji bi koristio toplotu koju generišu tela plesača za proizvodnju obnovljive energije.

"Ukoliko ništa ne radite, vaše telo može da generiše između 50 i 150 vati toplotne energije, ali kada ste u pokretu, možete generisati i do 500 vati", objasnio je inovator.

Imajući u vidu da se u noćnim klubovima može naći i 1000 ljudi, a često i više, ta količina energije postaje veoma značajna. Kako kaže, sa pola miliona vati se može zagrejati čak 65 domaćinstava, a da je pritom sva energija obnovljiva i ne šteti okolini.

Inovativni sistem "usisava" toplotu

Inovativni sistem sačinjen je od jedinice koja se nalazi tik iznad plesnog podijuma i koja "usisava" sav vruć vazduh koji generišu plesači, a koji se diže na gore. Ta se toplota zatim pretvara u fluid uz pomoć tehnologije koju koriste i frižideri koje svi imamo u kući, da bi nakon toga bakarnim cevima došla do prostorije u kojoj se dalje pretvara u vodu.

Ta se voda zatim pumpa niz 200 metara cevi i cevnih petlji dalje ka bušotinama koje se nalaze ispod podijuma. Na svom putu, energija se transportuje u zemlju, gde se i skladišti sve dok ne zatreba. Projekat je koštao 600 hiljada funti, odnosno oko 1,1 miliona dolara, a ušteda koja će se ostvariti korišnjećem toplote tela plesača će uložena sredstva isplatiti u roku od 5 godina.

image