Kako odabrati pravi dušek - detaljan vodič

Na krevetu, odnosno dušeku provodimo skoro osam sati dnevno, te je važno da je udoban i prostran. Iako je ovo lako reći, kada dođemo u situaciju da treba da ga kupimo, jednostavno ne znamo odakle da krenemo, a dodatno - par minuta u prodavnici dok ga testiramo svakako nije prava slika. Kako je san osnova fizičkog i mentalnog blagostanja, kvalitetan dušek može značajno doprineti opštem osećaju svežine i vitalnosti. Šta je potrebno da znamo da bismo izabrali odgovarajući dušek za nas?

Dušek koji najbolje odgovara našim potrebama je individualna stvar. Često se ne ulaže dovoljno energije i vremena u njegov izbor, a zapravo bi trebalo, jer od njega dosta zavisi koliko i kako spavamo. Osim što je neophodno da utvrdimo tačne dimenzije, potrebnio je da uzmemo u obzir čvrstoću, materijal, položaj u kom najčešće spavamo, našu kilažu, kao i iznos koji nameravamo da potrošimo.

Čvrstina dušeka zavisi od položaja na kom spavamo

Osobe koje spavaju na boku treba da izaberu mekši dušek, dok onima koji spavaju na leđima i stomaku bolje odgovaraju čvršći krevet.

Ukoliko patimo od čestih bolova u kičmi, potrebno je potražiti dušeke sa dodatnom podrškom i amortizacijom. Punijim osobama više odgovaraju čvršći dušeci sa većom podrškom, dok se oni mršaviji mogu opredeliti za mekše krevete sa više jastuka.

Vrste dušeka - od memorijske pene do hibridnih  

Kada su u pitanju tipovi dušeka, postoji nekoliko opcija i svaki ima i prednosti i mane o kojima treba razmisliti pre kupovine. 

Dušeci sa unutrašnjim oprugama su najpopularniji tip i imaju sistem podrške napravljen od čeličnih namotaja. Udobni su i pristupačniji od drugih vrsta. Imajte na umu, da ih treba okretati svakih nekoliko meseci da bi se obezbedilo ravnomerno habanje i sprečilo opuštanje.

Dušeci od memorijske pene su veoma udobni i lako se prilagođavaju telu. Skuplja su opcija od kreveta sa unutrašnjim oprugama.

Lateks dušeci su napravljeni od prirodne ili sintetičke gume i važe za povoljnije varijante. Oni koji su sačinjeni od organskog lateksa su solidan izbor za osobe sa alergijama ili osetljivom kožom.

Vazdušni kreveti imaju podesive vazdušne komore umesto namotaja koji omogućavaju da se prilagodi nivo čvrstoće dodavanjem ili izduvavanjem vazduha iz svake komore.

Hibridni dušeci urađeni su od dva ili više materijala. Obično imaju zavojnice, memorijsku penu i slojeve lateksa, te omogućavaju solidnu udobnost i podršku i jeftiniji od drugih vrsta dušeka.

Koja je najbolja opcija za decu

Dečji dušeci moraju da budu izdržljivi i sigurniji, posebno ako se koriste na krevetima na sprat ili krevetima na rasklapanje. Tražiti dušeke napravljene od materijala otpornih na vatru, vlagu i koji ispunjavaju bezbednosne standarde. Dušeci srednje čvrstine će mališanima obezbediti optimalnu udobnost.

Ukoliko imamo problema sa kičmom, dušeci od memorijske pene ili lateksa pružaju najbolju podršku leđima i smanjuju pritisak tela. Čvrstina treba da bude srednja, a ako smo navikli da spavamo na mekšem dušeku, iako imamo bolove, treba potražiti onaj sa različitim nivoima tvrdoće kako bismo mogli da prilagodimo svojim potrebama.

Rok trajanja je 10 godina, nepravilosti utiču na san

U proseku rok trajanja je oko 10 godina, ali čim primetimo da nam postaje neudobno da ležimo na njemu, jer gubi podršku, kao i da je počeo da "slabi" u sredini, zreo je za menjanje. Udubljenja u njemu mogu da pojačaju bolove u kičmi i utiču na loš san.