Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevamo u mikrotalasnoj peći
Naročito sada, u periodu slava, u našim domovima često ostaje velika količina hrane, koju sa mnogo više uživanja pojedemo kada je topla. Ipak, stručnjaci savetuju da pojedine namirnice nikada ne zagrevamo ponovno, a naročito ne u mikrotalasnoj pećnici.
Pirinač
Pirinač sadrži spore Bacillus cereus, bakterije koja može biti jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom. Spore mogu "preživeti" čak i termičku obradu, bilo da je u pitanju kuvanje ili pečenje u rerni, a prilikom stajanja na sobnoj temperaturi - nastaviti svoj životni vek. Iz tog razloga se ne preporučuje ni dodatno zagrevanje pirinča u mikrotalasnoj pećnici, budući da se razvoj bakterija na taj način samo još više podstiče.
Kafa
Kako se kafa hladi, i njen ukus se postepeno menja, a u dodiru sa vazduhom ona postaje sve gorčija i manje aromatična. Zagrevanjem u mikrotalasnoj se ovaj proces samo dodatno podstiče, a ponovno ugrejan, napitak poprima ustajao, kiselo-gorak ukus. Iz tog razloga se uvek preporučuje serviranje u manjim šoljicama ili termosima koji su hermetički zatvoreni.
Tvrdo kuvana jaja
Tvrdo kuvana jaje koja ste prethodno zagrejali u mikrotalasnoj rerni mogu vrlo lako postati prava pravcata "tempirana bomba". Kako se u belancima skladišti vlaga, koja nema gde da ispari, pritisak u jajima koja podgrevate u mikrotalasnoj raste, sve dok ih ne presečete, ili još gore, zagrizete. Tada, para pod pritiskom izbija na površinu, i tako vrela, može izazvati opekotine na licu i telu. Zato jaja nikada nemojte zagrevati u mikrotalasnoj, već u činiji sa toplom vodom. Trebaće samo par minuta više, ali ćete barem biti bezbedni.
Riba
Za razliku od jaja, riba nije toliko opasna kada se zagreje u mikrotalasnoj pećnici. Ipak, ponovno podgrevanje ribe će je gotovo sigurno isušiti, te će obrok kome ste se toliko radovali biti pogodniji za bacanje nego za konzumaciju. Masnije vrste ribe, poput lososa, pored isušivanja mogu čak i potpuno promeniti ukus i dobiti oporu notu kojoj se niste nadali. Zbog toga je ribu uvek bolje poslužiti hladnu nego zagrejanu, uz dodatak krompir salate ili dalmatinskog variva, koji se takođe mogu poslužiti hladni.
Ćuretina
Sočna ćuretina koju ste spremili je još jedna od namirnica koje nikada ne bi trebalo da podgrevate u mikrotalasnoj, budući da se i ona, poput ribe, na taj način veoma lako isuši. Umesto toga možete pripremiti sos kojim ćete preliti meso, a pritom sačuvati njegovu sočnost i teksturu. Osim toga, ćuretina se može servirati i hladna, u tortilji sa grilovanim povrćem i dresingom.
Hrana koju ste već ranije podgrevali
Hranu koju ste već jednom ili više puta pogrevali nikako ne bi trebalo da iznova izlažete toploti. Što više puta hranu zagrevate, a zatim i hladite, to je veća verovatnoća da će se u njoj razvijati bakterije. Samim tim, ona je i rizičnija za konzumaciju. Osim toga, čak i ukoliko su u pitanju manje kvarljive namirnice, njihov ukus se višekratnim zagrevanjem menja, pa tako od obroka koji je veoma ukusan, to može postati nešto što je na granici da postane nejestivo.