Marija Razumovskaja - ruska knjeginja koju je suprug prokockao na kartama

Knjeginja Marija bila je devojka iz ugledne, ali ne naročito bogate porodice. Mlada i neiskusna, ona na balu upoznaje Golicina, kockara i probisveta kakav se jednom rađa, sa kojim ubrzo stupa u brak. Srećom, drugi bal njenu sudbinu još jednom okreće naglavačke i ona upoznaje grofa Razumovskog. Varnice su planule za tren, ali je Marija udata! Međutim, sudbina je odigrala sjajnu igru i za kartaškim stolom spajila Razumovskog i Golicina, koji u poslednjoj, presudnoj partiji gubi svoju ženu.

Knjeginja Marija Vjazemskaja je još kao sasvim mlada došla na carski dvor, a vrlo brzo je njena lepota očarala mnogu uglednu gospodu. Najuporniji od svih obožavalaca bio je knez Aleksandar Golicin iz jedne od najbogatijih i najuticajnijih ruskih porodica, sa kojim se Marija upoznala na balu organizovanom u Zimskom dvoru.

Za mladu Mariju knez Golicin je bio odlična prilika, a samo nekoliko meseci od upoznavanja organizovana je i raskošna svadba. Međutim, na tome se njena bajka završava. Srećom, drugi bal i poznanstvo sa uglednim grofom Marijin život menjaju iz korena, a izgubivši na kartama, Golicin svoju suprugu prepušta oponentu - grofu Razumovskom.

Brak Marije i Golicina je bio fijasko

Iako je na prvi pogled njihov brak bio idiličan, "iza kulisa" je sve bilo potpuno drugačije: Golicin je bio veliki egoista, grubijan i nasilnik, koji je sirotu Mariju maltretirao kako psihički, tako i fizički. Knez je bio poznat po svom raskalašnom, nimalo dostojanstvenom ponašanju: umeo je da izađe sa društvom i kući se ne vrati nedeljama, a kada bi i došao, mrtav pijan, vikao bi na nju i ponižavao je.

U narodu je Golicin jako brzo dobio nadimak Cosa rara, što u prevodu sa italijanskog znači Retka stvar, odnosno retko loš čovek. Za samo 10 godina, Golicin je prokockao skoro svo nasledstvo, a suprugu doveo do stanja nervne rastrojenosti. Srećom, još jedan bal na kome se Marija pojavila je njen život preokrenuo za 180 stepeni.

Romansa Marije i grofa Razumovskog

Poznanstvo Marije i grofa Razumovskog se dogodilo sasvim slučajno, ali slobodno možemo reći da je ovaj susret bio sudbinski. Razumovski je bio sve što Marijin suprug nikada nije bio: intelektualac, ljubitelj umetnosti i vrlo galantan čovek. Očekivano, varnice između njih su planule za tren.

Ma koliko se trudili da svoje emocije sakriju, svi u okruženju su mogli da naslute da njihov odnos nije samo prijateljski, već da počiva na dubljim emocijama. Nakon kratkog vremena, Marija, tada i dalje udata za Golicina, je čak zatražila razvod kako bi mogla da uplovi u vezu sa Razumovskim, ali je knez njen zahtev odbio. Tada je grof čak hteo da Golicina pozove na duel, kako bi na dostojanstven način rešili situaciju u kojoj su se našli. Međutim, sudbina je želela drugačije.

Kako je Golicin prokockao Mariju

Jedne večeri, sasvim slučajno, grof Razumovski i knez Golicin su se našli za istim kartaškim stolom. Igra je trajala čitavu noć: hladnokrvni Razumovski je dobijao partiju za partijom, a okoreli kockar Golicin ulagao sve više i više ne bi li se "izvukao". Pred sam kraj večeri, Golicinu gotovo da ništa više nije ni ostalo, i tada je Razumovski predložio da onaj ko pobedi u poslednjoj partiji "dobije" Mariju, a ko izgubi - sav novac koji je te večeri bio u opticaju.

Željan novca, Golicin se složio i partija je počela. Marijina sudbina je doslovno bila u rukama grofa Razumovskog, muškarca koje je bezuslovno verovala i koji joj je pokazao da prava ljubav zaista postoji. U samo nekoliko poteza, Razumovski je pobedio svog protivnika, a ona konačno oslobodila stega braka sa tiraninom Golicinim.