Magazin

Dobre za žurke, loše za vožnju: Koje pesme najviše, a koje najmanje ometaju u vožnji

Mnogima je omiljeni deo vožnje trenutak u kome mogu da puste svoju omiljenu pesmu, uživaju u melodiji, pevaju naglas i prepuste se trenutku. Međutim, dok neki biraju opuštajuće melodije kako bi stvorili prijatnu atmosferu u automobilu, postoje i one pesme koje, iznenađujuće, mogu značajno ometati vozača. Da određene pesme, koliko god nam bile drage, mogu da predstavljaju potecijalni rizik, jer vozaču veoma lako mogu odvući pažnju, nedavno je pokazalo i jedno istraživanje.
Dobre za žurke, loše za vožnju: Koje pesme najviše, a koje najmanje ometaju u vožnji© Freepik/freepik

Studija, koju je objavio australijski portal "Compare the Market", pokazala je koje pesme u proseku najviše a koje najmanje ometaju vozače.

Anlizirali su listu od preko 500 numera sa jedne od najbolje rangiranih Spotifaj (Spotify) plejlista za vožnju, u kojoj su brojne melodije energične i zabavne, ali su mnoge i umirujuće.

Istraživači su sve pesme procenili na osnovu četiri faktora: tempo, energičnost, ritmika i glasnoća.

Pesme koje najviše ometaju: Dobre za žurke, loše za vožnju

1. O-Zone - DragosteaDinTei

Prvo mesto sa najvišim "indeksom ometanja", u vrednosti od 78.8 odsto, zauzima poznata pesma moldavske grupe O-Zone - "DragosteaDinTei".

Možda naziv ne deluje prepoznatljivo, ali ovu nostalgičnu numeru je svako od nas barem jednom čuo. Ritam pesme je veoma "zarazan" i energičan, što je sjajno kada želimo da organizujemo žurku, ali bi možda bilo bolje da je preskočimo kada smo za volanom i treba nam koncentracija. 

2. Jay-Z & Alicia Keys - Empire State Of Mind

Druga po redu je još jedna pesma koju smo svi imali prilike da čujemo: u pitanju je pesma "Empire State of Mind" od Džej-Zija i Ališe Kiz (78.3 odsto). Možda stihovi koje repuje Džej-Zi nisu toliko zarazni, ali teško je odoleti pevanju poznatog refrena u kome Ališa Kiz peva o Njujorku, što bi moglo odvlačiti pažnju vozačima.

3. BlackEyesPeas - PumpIt

Treće mesto po indeksu ometanja tokom vožnje zauzima pesma "PumpIt" grupe Black Eyed Peas (77.8 odsto). Prepoznatljiv isečak zvuka gitare, koji originalno izvodi Dik Dejl i koji se našao u filmu "Petparačke priče" Kventina Tarantina, lako može da nam preusmeri pažnju na melodiju, umesto da ostanemo skoncentrisani na put pred nama.

4. Michael Jackson - Wanna Be Startin' Somethin'

Četvrti je Majkl Džekson sa pesmom "Wanna Be Startin' Something", koja ima procenat ometanja 77.1 odsto. Druge numere "Kralja popa" su takođe dobile visoke brojke na "indeksu ometanja", kao što su Beat It (76.13), P.Y.T. (74.63), Billie Jean (71.55), Thriller (70.12

5. Meghan Trainor - All About That Bass

Peto mesto na listi zauzima energična pesma "All About That Bass" pop pevačice Megan Trejnor, koja ima vrlo "zarazan" refren i ritam koji se ponavlja.

Ostatak liste numera koje odvlače pažnju sadrži uglavnom pop hitove koji mogu da izmame osmeh i želju za plesom, što je sjajno kada želimo da popravimo raspoloženje, ali ne i kada bi trebalo da budemo "bistre glave" dok vozimo:

  • Jessie J - Price Tag
  • Luis Fonsi - Despacito Remix
  • DJ Ötzi - Hey Baby (Radio Mix) 
  • Bruno Mars - The Lazy Song
  • Beat It - Michael Jackson

Pesme koje ne ometaju: Umirujući hitovi 

1. Carmen Twillie, Lebo M. - Circle of Life

Najniži "indeks ometanja" ima numera iz poznatog animiranog filma "Kralj lavova", koja se pojavljuje na samom početku filma. Iako je pesma veoma poznata, nema dinamične promene tempa koji mogu da odvuku pažnju vozačima. "Indeks ometanja iznosi" 18.9 osto.

2. Eric Clapton - Wonderful Tonight

Sledeća na redu je balada Erika Kleptona (21.2 odsto), uz koju je lako zapevati, ali umirujuća melodija pesme ne predstavlja opasnost tokom vožnje (štaviše, čak može i da opusti vozača i pomogne u koncentraciji).

3. Dire Straits - Brothers In Arms 

Treća na listi je pesma "Brothers In Arms" grupe Dire Straits (22.7 odsto), numera vrlo sporog tempa, tako da je idealna za slušanje u kolima. 

4. USA For Africa - We Are the World 

Jedna od najpoznatijih pesama snimljena u okviru humanitarnog projekta, spada u listu najviše umirujućih, harmoničnih pesama koje ne ometaju vozače, a to je himna "WeAretheWorld" (24.9 odsto).

5. Bee Gees - To Love Somebody

Na petom mestu je pesma "To Love Somebody" iz 1967. godine (25 odsto), koju peva poznata pop grupa Bee Gees. Pesma je živahna, ali ne toliko da potencijalno može da ometa vozača.

image