Magazin

Danas i sutra nas očekuju snažne magnetske oluje: Hronični bolesnici bi trebalo da budu na oprezu

Tokom jučerašnjeg dana su na površini Sunca zabeležene čak dve jake eksplozije, koje su prouzrokovale snažne magnetske oluje na Zemlji. Kako će se ovo odraziti na sve nas na Zemlji i koje su kategorije najranjivije na ovakve oluje?
Danas i sutra nas očekuju snažne magnetske oluje: Hronični bolesnici bi trebalo da budu na oprezu© Wikimedia Commons / NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger

Naučnici ruskog Instituta primenjene fizike fiksirali su na površini Sunca čak dve jake eksplozije, a kao posledica ovih dešavanja na Zemlji su se javile magnetske oluje. Njihov intenzitet će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana biti izuzetno jak.

"U rentgenskom dijapazonu je uočeno dve eksplozije: M3,4 koja je trajala 28 minuta i M9,8 koja je trajala 34 minute. Obe eksplozije su ispraćene zračenjem II spektralnog tipa i erupcijom koronalne mase, koja sadrži geoefentivnu komponentu", objasnili su naučnici.

Šta nas očekuje na Zemlji?

Tokom današnjeg dana, u kasnijim popodnevnim i večernjim časovima, do zemlje će stići ona sunčeva vlakna koja su se oslobodila za vreme prve eksplozije, a tokom sutrašnjeg dana i ona oslobođena tokom druge. Sa velikom verovatnoćom naučnici prognoziraju magnetsku oluju četvrtog stepena (G4), koja se klasifikuje kao veoma jaka.

Za vreme trajanje ove oluje mogući su problemi sa telekomunikacijama, sistemima za praćenje, kontrolom napona, kao i vidljive smetnje u radu zaštitnih uređaja. Dakle, treba biti veoma obazriv!

Meteoropate mogu osetiti pogoršanje zdravstvenog stanja

Magnetske oluje mogu uticati i na zdravlje i blagostanje ljudi, a posebno osoba koje imaju problema sa meteoropatijom. U najrizičnijim grupama su pacijenti sa kardio-vaskularnim oboljenjima, kod kojih se mogu javiti učestale i intenzivne tahikardije i oscilacije u krvnom pritisku.

Kod svih ostalih su moguće pojave nesanica, čestih i veoma intenzivnih glavobolja, osećaja neobjašnjive anksioznosti i slabosti - drugim rečima, na posledice magnetskih buda niko nije imun.

Budući da je nemoguće predvideti na koji način će ovakva dešavanja u svemiru i Zemljinoj atmoferi uticati na svakog pojedinca, lekari upozoravaju da bi najbolje bilo preduzeti sve moguće mere za izbegavanje vanrednih situacija i eliminisati uzročnike stresa iz okruženja.

Da li da očekujemo i polarnu svetlost?

U pojedinim delovima sveta može se, kao i tokom prošlih solarnih oluja, javiti fenomen polarne svetlosti. Nažalost, u ovom trenutku pojavu aurore borealis u Srbiji ne možemo predvideti, ali nije isključeno da se ona može pojaviti. Preduslov da je primetimo bi, svakako, bilo vedro nebo, ali meteorolozi razvedravanje ne najavljuju tokom dana i večeri.

image