Uspeh partnera kao okidač za ljubomoru

Partner je dobio unapređenje i mi, umesto da se istinski radujemo, samo se kiselo smeškamo i u sebi priznajemo da smo ipak ljubomorni na njegov uspeh. Ova situacija je bez sumnje komplikovana, jer srž problema najverovatnije ipak leži u nezadovoljstvu koje osećamo u samom odnosu.

Partner je napravio veliki korak u karijeri - dobio je bolju radnu poziciju i plata mu je skoro duplo veća. Naravno da je on radostan zbog uspeha, ali to kod nas zapravo izaziva ljubomoru - krivo nam je zbog njegovog dostignuća. Zato ćemo mu samo da čestitamo uz mali, kiseli smešak. Jasno je da ovo nije najbolji scenario u vezi. Da je obrnuta situacija, sigurno da nam ne bi bilo drago da partneru "ide para na uši" zbog naših uspeha. 

Stručnjaci naglašavaju da se ovo osećanje zavisti ili ljubomore, pa čak i ljutnje nije pojavilo kao grom iz vedra neba, nego najverovatnije "lebdi" u odnosu već neko vreme.

"Ako već priznajemo da smo ljubomorni na partnerov uspeh, trebalo bi da pokušamo da shvatimo šta nam to osećanje zapravo govori. Moguće je da ukazuje na dublje probleme i nezadovoljstvo koje mi imamo na našem poslu. Takođe, moguće je da smo nezadovoljni i samom vezom. Malo je verovatno da smo u velikoj ljubavi, i onda kad je partner unapređen, stvari se odjednom raspadnu", kaže psiholog Rebeka Šarlkros, a piše Biznis Insajder.

Poremećena ravnoteža u odnosu može da bude okidač

Psiholozi ne isključuju mogućnost da napredak u karijeri zapravo može poljuljati odnos, posebno u slučajevima kada neko vreme partneri imaju stabilne poslove i slična primanja. Ukoliko se promeni situacija jednog partnera, a ne i onog drugog, remeti se uspostavljena ravnoteža. Samim tim se često javi i osećaj ljubomore, zavisti.

Preusmeravanje energije u svoju korist

U ovakvim okolnostima, ne bi bilo loše da "obrnemo igricu" i stvari odradimo u svoju korist. Preporučljivo je da se zapitamo da li partner zaista umanjuje naš poslovni doprinos i da li negativno utiče na našu karijeru. Takođe, njegov uspeh možemo da gledamo kao nešto što bi moglo da nas motiviše da bolje radimo ili da, ako smo nezadovoljni, promenimo posao. 

Ukoliko nam već neko vreme smeta to što je partner unapređen ili je dobio povišicu, vreme je da otvoreno porazgovaramo. Ideja je da mu se predoči situacija i kaže šta nam je tu zaista zasmetalo, jer komunikacija pomaže da gradimo kvalitetne odnose. Ipak, ako on nije voljan da vodi ovakve ili slične razgovore, treba razmisliti da li takva veza ima smisla.