Činjenica je da većinu kuvanih jela koja smo pripremili danas, možemo konzumirati i nakon par dana, naravno, ako se spakuju u hermetičke posude i čuvaju u frižideru, kažu stručnjaci. Ipak, postoje namirnice za koje ne važi ovo pravilo bez obzira što su prošle kroz termičku obradu ili su bile industrijski zapakovane: "Jednostavno, neka jela su više sklona bakterijama i moramo da budemo oprezni", kaže doktorka Trejsi Brigman.
Trovanja hranom se povezuju sa konzumiranjem neispravnih namirnica, nepridržavanjem higijenskih mera prilikom pripreme hrane, kao i neadekvatnim čuvanjem pripremljene hrane. Događa se da jedemo hranu koja se pokvarila, a da to najčešće i ne primetimo. U takvim slučajevima, najverovatnije ćemo se zaraziti salmonelom, ešerihijom, listerijom ili drugim bakterijama zbog kojih ćemo imati stomačne tegobe propraćene dijarejom, povraćanjem, bolovima u mišićima i temperaturom.
Da bismo izbegli ovakve situacije, neophodno je da se obrati pažnja na namirnice koje mogu da naprave veliku štetu organizmu ako ih ne pojedemo brzo nakon otvaranja ili pripreme.
Tvrdo kuvana jaja najbolje odmah jesti
Ljuska tvrdo kuvanog jajeta je zaštitni sloj koji odbija bakterije. Kada se ona ukloni, bakterije mogu brzo da uđu u pore jaja i kontaminiraju ga. Brojna istraživanja sugerišu da listerija često "napada" tvrdo kuvana jaja bez ljuske izazivajuću infekciju listeriozu. Listerija može da opstane od 0 do 45 stepena i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.
Dijetetičari predlažu da kada skinemo ljusku, jaje stavimo pod mlaz izrazito hladne vode, jer hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je većanom riziku od umnožavanja ove bakterije. Pored jaja, meki sir, paštete, dimljena riba, narezano meso i suhomesnati proizvodi su veoma podloži ovom opasnom mikroorganizmu.
Mleveno meso mora da bude dobro pečeno, u suprotom može da bude žarište ešerihije koli
Bez obzira da li imamo nameru da pravimo ručak sa svinjskim, junećim ili mešanim mlevenim mesom, preporuka je da ga iskoristimo najkasnije dva dana od kupovine. Neophodno je da ga uvek dobro ispečemo ili dinstamo, jer ukoliko nije adekvatno čuvano i pripremljeno, pored salmonele može biti žarište i ešerihije koli.
Dinja - slatka, ali i opasna
Možda iznenađujuće, ali na listi namirnica koje se brzo kvare nalazi se i dinja. "Treba je jesti čim je isečemo. Ne smemo kupovati prethodno isečenu ili prepolovljenu dinju", savetuje doktor Darin Detviler, a prenosi Dejli mejl. Ona može biti izložena patogenima iz zemlje, a takođe njena spoljašnja strana ima mrežastu površinu i mikrobi se lakše zadržavaju.
"Kada smo je isekli, onda odmah i da je pojedemo. Ne treba je čuvati u frižideru, jer može da bude kontaminirana salmonelom ili listerijom", naglašava doktor.
Presna piletina se čuva najduže dva dana na niskim temeraturama
Ako smo kupili piletinu i zaboravili na nju na nekoliko dana, velike su šanse da je meso već pokvareno. Umesto u tiganj, mora da ide u smeće. Sirova piletina se može držati u frižideru maksimalno dva dana, jer je živina je posebno sklona salmoneli.
"Iako ljudi misle da pranje i ispiranje mesa pomože da se otklone neke bakterije, ovaj postupak zapravo povećava rizik od kontaminacije sudopera i radne površine", kaže dijetetičar Tobi Amidor.
Kuvani pirinač najbolje ne odlagati
Traje godinama kada je odložen u kutiji na polici, ali ako je kuvan, pirinač smemo da čuvamo samo jedan dan u frižideru. Sklon je bakteriji Bacillus cereus, koja izaziva dijareju i povraćanje.