Magazin

Taksista uhapšen zato što je kolima ubio goluba:Putevi su za ljude, ptice treba da beže od automobila

Neki ih smatraju još jednom vrstom pernatih prijatelja, za neke su to "leteći pacovi čiji izmet skrnavi istorijske zgrade. Ali u Japanu, golubovi mogu biti i žrtve zločina, nakon što je policija uhapsila taksistu iz Tokija pod sumnjom da je namerno uleteo u jato ptica, pri čemu je jednog ubio. Taksista Acuši Ozava uhapšen je pod optužbom da je automobilom pregazio goluba, koji je tom prilikom uginuo od "traumatskog šoka".
Taksista uhapšen zato što je kolima ubio goluba:Putevi su za ljude, ptice treba da beže od automobila© Unsplash/Grzegorz Kaliciak

Navodni incident policiji je prijavio prolaznik kojeg je upozorio zvuk motora automobila dok je ubrzavao, a veterinar koji je obavio obdukciju goluba utvrdio je da je ptica uginula od "traumatskog šoka".

Taksista se sumnjiči da je namerno uleteo u jato ptica pri brzini od 60 kilometara na sat i ubio jednu od njih, prenosi Gardijan i dodaje da je vozač uhapšen je u nedelju zbog kršenja zakona o zaštiti divljih životinja.

Portparol policije kaže da je vozač prilikom saslušanja rekao da je uleteo u ptice jer su "putevi za ljude", a da su golubovi ti koji bi trebalo da beže od automobila.

S obzirom da je njegovo zanimanje profesionalni vozač, policija je njegove postupke opisala kao "veoma zlonamerne".

Prema zakonu, golubovi u urbanijim sredinama mogu da se ubijaju samo ako su "dokazana smetnja", odnosno ako nanose štetu usevima i stoci - i samo uz odobrenje lokalnih vlasti.

image